Żurek tradycyjny od podstaw
Żurek tradycyjny wraz z rosołem, to z całą pewnością klasyka naszej polskiej kuchni. Obie zupy zajmują u mnie szczególne miejsce. Chyba nie ma się co dziwić bo obie są naprawdę pyszne. Przy czym żurek wyróżnia się tym, że zawsze gości na stole wielkanocnym. Z uwagi na wspaniały smak tej zupy, nie wyobrażam sobie jeść jej tylko raz w roku. Żurek tradycyjny jest szybki w przygotowaniu, dość kwaśny dzięki żytniemu zakwasowi, który możemy nastawić sami lub kupić gotowy w butelce. Podaję go z tłuczonymi ziemniakami, układając je na dnie talerza i zalewając żurem z białą kiełbasą i jajkiem. Jest gęsty i sycący i absolutnie nie trzeba gotować drugiego dania. To mój tradycyjny żurek, który przedstawiam Wam od podstaw i szczerze polecam. 🙂
Składniki:
- 1/2 l zakwasu może być kupny
- 2 l bulionu warzywnego
- 600 g białej kiełbasy
- 1 łyżka startego, świeżego chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoika
- 2 łyżki majeranku
- 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
- 6 jaj ugotowanych na twardo – obrać pokroić, pokroić na ćwiartki lub połówki
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- 6 dużych ziemniaków – obrać, ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie, odcedzić i dukać. Zostawić do podania zupy.
Jak przygotować bulion warzywny?
Na bulion potrzebujemy:
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- około 5 cm pory
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżka soli
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na drobniejsze kawałki i wraz z przyprawami włożyć do garnka. Zalać 2,2 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem przez 30 minut.
Jak przygotować zakwas na żurek?
Do naczynia; dzbanka lub słoika wsypać około 6 łyżek mąki żytniej, 3 ząbki czosnku, listek laurowy i 3 ziela angielskie. Zalać 1/2 litra przegotowanej ciepłej ale nie gorącej wody. Naczynie przykryć czystą ściereczką i odstawić gdzieś, gdzie nie będzie przeszkadzać. Ale w temperaturze pokojowej na kilka dni aż skwaśnieje. Każdego dnia raz przemieszać zawiesinę. Gdy zakwas pachnie i jest kwaśny w smaku to jest już gotowy. Zwykle po 3 -4 dniach. Należy pamiętać, że zakwas nie może pachnieć ani smakować pleśnią.
Żurek tradycyjny od podstaw
Do bulionu dodać białą kiełbasę i gotować kolejne 10 minut. Zupę przecedzić do czystego garnka. Z kiełbasy zdjąć błonę, pokroić na plastry dodać do zupy. (Niestety warzywa nie będą nam potrzebne).
Zakwas dobrze wymieszać albo wstrząsnąć i również dodać do zupy. Dorzucić majeranek, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i maleńkiej mocy palnika gotować 1-2 minuty. Na końcu można zabielić śmietaną.
Na talerze rozłożyć każdemu tłuczone ziemniaki, jajka i zalać gorącą zupą.
Smacznego!
Żurek na zakwasie z chrzanem to jest to! Świetnie że podałaś przepis na zakwas – spróbuję zrobić sama 🙂
Kupny też jest dobry, ale jak mamy mąkę żytnią w domu to warto spróbować. Żurek na jesień to super zupka. 🙂
Ooo, i pomyśleć, że ja żurek robiłam zawsze z torebki. Kolejne kulinarne wyzwanie – żurek z prawdziwego zdarzenia! Tym bardziej, że zakwas przyda się również do chleba, który od czasu do czasu piekę.
Pozdrawiam!
Zapewniam, że domowy żurek jest najlepszy na świecie. No i przede wszystkim zero chemii. Polecam i pozdrawiam 🙂
Tradycyjny, polski żurek. 🙂 Coś wspaniałego.