Zupa z dyni – kremowa, aksamitna, jesienna i niesamowicie pyszna.
Uwielbiam zupy z dyni, zarówno kremy, jak i jarzynowe z jej dodatkiem. Ta zupa z dyni to danie, które z pewnością otwiera sezon jesienny. Ponadto krem z dyni zachwyca swoim wyglądem i nietuzinkowym smakiem. Dzięki korzennym przyprawom zupa z dyni jest bardzo krzepiąca i rozgrzewająca, idealna na dżdżyste, jesienne dni i niepogodę:) Świetnie pasuje jak pierwsze danie lub przystawka, a przy odrobinie modyfikacji wspaniale nadaje się jako lekko strawny i dietetyczny posiłek.
Składniki:
- 70 dag miąższu z dyni
- 1 cebula
- 25 dag marchwi (2-3 zależnie od wielkości)
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 pomarańcza
- 1 ½-2 l wody (w zależności jaka bardzo ma być gęsta)
- 1 łyżka masła
- Przyprawy:
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka imbiru
- Łyżeczka kardamonu
- Sól, pieprz, chili do smaku
- Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji i na każdy talerz po łyżce słodkiej śmietany.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na maśle, nie przypiekać. Dodać posiekany czosnek i miąższ i chwilę jeszcze obsmażać. Dodać pokrojone ziemniaki i marchew. Wszystko jedno jak pokrojone, mogą być talarki albo kostka. Gotować około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wszystkie przyprawy i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączyć, dodać wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość zmiksować, ja użyłam do tego celu blendera, ale można również to zrobić przy użyciu miksera. Proste gotowanie, zupa gotowa, można jeszcze odrobinę doprawić, korzystając z tych samych przypraw jeśli smak wydaje się zbyt łagodny. Nalewamy na talerze, każdy dekorujemy łyżką słodkiej śmietany i pietruszką można podawać z grzankami.
Smacznego 🙂
Komentarze