Zupa – węgierski kociołek,
To połączenie trzech potraw, które uwielbiam węgierskiego leczo, polskiego bigosu i pysznego gulaszu. Nazwałam tą zupę tak ponieważ, to danie jednogarnkowe. Zaś smak przypomina kuchnie węgierską, mimo, że nie była gotowana w kociołku nad ogniskiem. Bardzo lubię jak potrawy są dobrze doprawione. Węgierski kociołek właśnie taki jest. To mój pomysł na zupę gęstą, treściwą i smaczną, idealną na obiad jednodaniowy dla 4 osób.
Składniki:
- 2 cebule
- 3 papryki może być czerwona, zielona i żółta
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ kg kiełbasy (u mnie toruńska)
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki oleju do smażenia
- 1 kg ziemniaków
- 70 dag białej kapusty
- 3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Przyprawy: 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki,1 łyżka cukru, ½ łyżeczki chili(ostrej papryczki), dla miłośników bardzo ostrych dań można dodać jeszcze kilka ziarenek suszonych chili, sól, 1 łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżki majeranku
Jak ugotować węgierki kociołek?
- Cebule obrać, pokroić na półksiężyce. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na paski. Kapustę poszatkować na paseczki. Czosnek obrać i drobno posiekać, a ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć cebulę, aż się zeszkli jakieś 2-3 minuty. Po tym czasie należy dodać paprykę zarówno pokrojoną oraz przyprawę (paprykę słodką, chili i ewentualne ziarenka). Co jakiś czas przemieszać najlepiej drewnianą łyżką by się nic nie przypaliło. Gdyby coś zaczęło przywierać do garnka można dodawać po 2-3 łyżki wody.
- Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Całość trochę posolić i smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem nie zapominając by co jakiś czas przemieszać.
- W tym czasie pokroić kiełbasę w księżyce tzn. każdy plaster na pół. Pokrojoną dodać do garnka i smażyć dodatkowe 2-3 minuty.
- Całość zalać litrem wody, dodać poszatkowaną kapustę, ziemniaki i gotować 15 minut.
- Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, również przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Jeżeli wody jest za mało dolać na tyle, by pokrywała całą potrawę z niewielkim nadmiarem i gotować kolejne 5 minut.
- Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się kociołka.
- Gotować jeszcze minutkę, doprawić solą i jeśli brakuje ostrości to jeszcze pieprzem.
Smacznego.
Komentarze