Zielony koktajl na zdrowie
Zielony koktajl witaminowy składa się tylko z czterech podstawowych składników. Mimo to, to prawdziwa bomba pełna witamin i antyoksydantów zmniejszających ryzyko zachorowania na raka. Koktajl nie tylko jest źródłem witamin i minerałów ale również zawiera mnóstwo błonnika, do tego jest niskokaloryczny. Dlatego w 100% sprawdzi się w trakcie diety odchudzającej. Ponadto to detoks oczyszczający, od czasu do czasu od śmieciowego jedzenia. Koktajl jest sycący, dość gęsty i pożywny, choć to zależy od ilości dodanej wody. Z powodzeniem może zastąpić drugie śniadanie. Polecam również jogurtowy koktajl owocowy.
Na skład koktajlu wchodzi:
1/2 brokuła (około 6-8 różyczek). Brokuł nawet zmiksowany pozostawia po sobie maleńkie ziarenka, ale tak to już z koktajlami jest, że wyczuwamy delikatnie smak każdego z produktów, które razem łączą się w pełnowartościowy bukiet smaku, witamin i minerałów. Brokuł ma ich całe mnóstwo. Dlatego tak ważne by spożywać go w wersji surowej, wówczas nie traci swoich właściwości. Nie bez powodu wspomniałam, że to doskonały detoks, również dzięki brokułom. Działają one odmładzająco na nasz układ odpornościowy, zwalczają wolne rodniki i zapobiegają chorobom starości. W okresie menopauzy chronią kobiety przed osteoporozą, wzmacniają włosy, paznokcie i zwalczają zaparcia. Również wspomagają kuracje odchudzające dzięki niskiej kaloryczności i obniżeniu apetytu na słodycze. Ponadto polecane są osobom chorym na serce, w chorobach wynikających z niedoboru wapnia, walczących z wysokim cholesterolem i ciśnieniem tętniczym, turzycą, anemią i wielu innych. To wszystko dlatego, że brokuł uznawany jest za najzdrowsze warzywo świata.
1 – 2 garści dobrze wymoczonego w zimnej wodzie szpinaku. Moczę szpinak około 5 minut i płucze by pozbyć się nieczystości. Szpinak w tym koktajlu nie jest mocno wyczuwalny ale nie można go pominąć. Ma właściwości antynowotworowe, chroni przed miażdżycą. Poza tym szpinak bogaty jest w żelazo, potas i kwas foliowy, a jego właściwości lecznicze to zasługa beta karotenu.
2-3 gałązki opłukanej natki pietruszki. Pietruszka to kolejny zbiór pierwiastków, witamin i kwasu foliowego, którego choćby maleńki niedobór od razu obniża nasze samopoczucie. Zaleca się wykorzystywanie pietruszki w zdrowej diecie, gdyż wystarczy zaledwie 2 łyżki natki by nieomal zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu w witaminy.
1 kiwi. Kiwi w przeciwieństwie do banana to owoc idealny dla osób odchudzających się. Zawiera tyle samo potasu ale za to tylko 90 kalorii. Mnóstwo witaminy C i kwas foliowy, a przy tym dostarcza ogromu energii. Najlepiej przyswajalne jest właśnie w formie koktajlu.
Przygotowanie zielonego koktajlu:
Wszystkie składniki wrzucam do blendera zalewam na początek 1 szklanką wody i chwile miksuje do całkowitego rozdrobnienia. Następnie dodaję garść lodu (koktajle szczególnie w wersji odchudzającej warto pić schłodzone) i sok z połowy limonki. Jeśli trzeba gęstość reguluję przez dodanie wody. Zamiennie zamiast soku z limonki można koktajl doprawić pieprzem i solą.
Komentarze