Kulinarnie

Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior
 

Zapiekany kalafior na obiad lub kolację? Czemu nie w takiej formie jest wyśmienity i sycący.

Zapiekany kalafior to rewelacyjny pomysł na danie główne dla wegetarian, przystawka do obiadu lub alternatywa dla ziemniaków. Ja z przyjemnością rezygnuje z ziemniaczków na rzecz zapiekanego kalafiorka z dodatkiem kawałka mięsa 🙂 Nie przesadzę jeśli powiem, że jest naprawdę wyśmienity. Tradycyjny gotowany z bułką tartą i masełkiem też jest smaczny, ale powinien być tylko dodatkiem do dania głównego. Zaś ten jest rarytasem dla podniebienia i odskocznią od codzienności, może stanowić samodzielny posiłek.

Przygotować możemy go na dwa sposoby bogatszy w kalorie w sosie beszamelowym za to bardzo sycący lub wersja bardziej dietetyczna z jogurtem greckim. Podam oba przepisy, wybierzcie wg własnych upodobań.

Kalafior zapiekany w beszamelu

Składniki:

  • kalafior
  • sos beszamelowy – przepis tutaj

Przygotowanie

Gotujemy kalafior w osolonej wodzie około 7 minut. Musi być al dente by nie rozpadał się na części drobne. Po tym czasie należy go odsączyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem. Tak przygotowany piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 35 minut i gotowe.

Dietetyczny kalafior

Kalafior również dzielimy na różyczki i gotujemy. Przygotowujemy dokładnie jak w pierwszym przepisie. Przekładamy do naczynia i zalewamy sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, jajka i 3 łyżek odtłuszczonego sera. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą doprawiamy solą i pieprzem i polewamy po kalafiorze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i również pieczemy 35 minut w 180° C.

Smacznego 🙂

Jeśli podoba Ci się co robię to:

subskrybuj

  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl