Zapiekany kalafior na obiad lub kolację? Czemu nie w takiej formie jest wyśmienity i sycący.
Zapiekany kalafior to rewelacyjny pomysł na danie główne dla wegetarian, przystawka do obiadu lub alternatywa dla ziemniaków. Ja z przyjemnością rezygnuje z ziemniaczków na rzecz zapiekanego kalafiorka z dodatkiem kawałka mięsa 🙂 Nie przesadzę jeśli powiem, że jest naprawdę wyśmienity. Tradycyjny gotowany z bułką tartą i masełkiem też jest smaczny, ale powinien być tylko dodatkiem do dania głównego. Zaś ten jest rarytasem dla podniebienia i odskocznią od codzienności, może stanowić samodzielny posiłek.
Przygotować możemy go na dwa sposoby bogatszy w kalorie w sosie beszamelowym za to bardzo sycący lub wersja bardziej dietetyczna z jogurtem greckim. Podam oba przepisy, wybierzcie wg własnych upodobań.
Kalafior zapiekany w beszamelu
Składniki:
- kalafior
- sos beszamelowy – przepis tutaj
Przygotowanie
Gotujemy kalafior w osolonej wodzie około 7 minut. Musi być al dente by nie rozpadał się na części drobne. Po tym czasie należy go odsączyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Zalać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem. Tak przygotowany piec w nagrzanym do 180° C piekarniku przez 35 minut i gotowe.
Dietetyczny kalafior
Kalafior również dzielimy na różyczki i gotujemy. Przygotowujemy dokładnie jak w pierwszym przepisie. Przekładamy do naczynia i zalewamy sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, jajka i 3 łyżek odtłuszczonego sera. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ze sobą doprawiamy solą i pieprzem i polewamy po kalafiorze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i również pieczemy 35 minut w 180° C.
Smacznego 🙂
Jeśli podoba Ci się co robię to:
subskrybuj
- łapka w górę
- zalajkuj
Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.
Komentarze