Zapiekanka z makaronu, pora i kiełbasy
Kolejne danie z „Moje najlepsze przepisy” to zapiekanka z makaronu, pora i kiełbasy. Tą zapiekankę od wielu lat przygotowuje na dwa sposoby z dodatkiem kiełbasy lub bez. Przepis oryginalny zawierał kiełbasę, jednakże z uwagi na moich znajomych wegetarian pomijałam ten składnik. Zapewniam, że oba warianty są rewelacyjne, zapiekanka jest pyszna, tania, nieskomplikowana i dość szybka w przygotowaniu. Do przygotowania o każdej porze roku i za każdym świetnie smakuje.
- 250 g makaronu dowolnego kształtu
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 600 g pora (3 sztuki)
- 3 łyżki margaryny
- 300 g kiełbasy
- 2 jajka
- ¼ l maślanki lub kefiru
- 2 łyżki tartej bułki
- 50 g sera gouda lub ementaler
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowany odcedzić i przelać zimna wodą.
Oczyszczony por, opłukać, ponacinać wzdłuż, a potem pokroić dzięki temu powstanie dość drobna kostka. Przesmażyć pora na margarynie lub oliwie nie za długo jakieś 2 minuty.
Kiełbasę pokroić na plasterki lub półksiężyce. Jajka roztrzepać z maślanką i doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem.
Wymieszać makaron z porem i kiełbasą przełożyć do formy i zalać masą jajeczną. Wierzch posypać bułką tartą i serem.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C. na dolnej półce prze 35 – 40 minut. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Smacznego!
Komentarze