Zapiekane brokuły z cukinią i fromage
Kolejna potrawa z cyklu „samo zdrowie” Zalety zielonych warzy są naprawdę nieograniczone, a w szczególności brokułu i cukinii.
Oba warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Brokuł zawiera więcej witaminy „C” niż niejedno warzywo, nawet więcej niż pomarańcza, zaś cukinia bogata w witaminy B1, B2, C i PP. Również zawierają wiele minerałów jak wapń, potas, związek tak ważny szczególnie latem, kiedy podczas upałów tracimy go w czasie pocenia się.
Te warzywa szczególnie polecam osobom pragnącym zrzucić parę kilogramów oraz cukrzykom. Niewielka ilość kalorii, zawartość chromu i przeciwutleniaczy w brokułach, to również ochrona dla naszego serca i sieci naczyń krwionośnych. Dzięki nim naczynia krwionośne stają się mocniejsze i bardziej sprężyste.
Przygotowanie:
Brokuły płuczemy w zimnej wodzie by pozbyć się z nich ewentualnych szkodników. W całości lub podzielone na różyczki przekładamy na garnka zalewamy wodą i solimy. Na 1 litr wody przypada 1 łyżeczka soli, dodajemy również 1 łyżeczkę cukru, ale na cały garnek. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast wyłączamy palnik. Zostawiamy we wrzątku pod przykryciem by zmiękły na jakieś 5-7 minut. Powinny być nadal al dente nie rozgotowane.
Cukinie umyć, pokroić na plastry i przesmażyć na 1 łyżce oleju do zrumienienia. Odrobinę posolić. Przygotowane warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarować po wierzchu czosnkowym-szczypiorkowym serkiem np. typu fromage, mozarella albo greckim i zapiec w piekarniku około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Zapiekane brokuły mogą stanowić wspaniałą przystawkę, jak również być dodatkiem do obiadu, lub tworzyć same danie główne.
U mnie tym razem podawane z kulkami ryżowymi „arnacini” na, które zaproszę Was następnym razem.
Smacznego
Komentarze