Kulinarnie

Wigilia i Boże Narodzenie

 

Wigilia i Boże Narodzenie – Kulinarne przepisy i inspiracje.

Kochani święta tuż, tuż wszyscy mamy coraz więcej pracy. To zrozumiałe, bo wszyscy spinamy się by to był wspaniały, magiczny i niezapomniany czas, który jeszcze na długo pozostanie w naszych sercach i pamięci. Jak zawsze w święta będzie kilkudniowa przerwa. Ale Nowym Roku wszystko powróci do normy. Zarówno erotyczne piątki jak i zróżnicowane tematycznie posty.

Tym czasem korzystając z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku kilka słów refleksji:

Wigilijna święta noc od opłatka bije blask
Ale gdzieś tam, ulicami krążą ci co są dziś sami
Pusty talerz dostawiamy może zbłądzą pod nasz dach

Wigilijna święta noc niesie łaskę w każdy dom
Serca swoje otwieramy dla tych, którzy są dziś z nami
I z czułością wspominamy tych, co już odeszli stąd

Wigilijna święta noc niechaj śpi człowieczy strach
Wszyscy kiedyś przeminiemy ale zanim odejdziemy
Zostawimy tu na ziemi…

Przerwa świateczna
Betty pisze

Chciałabym również przypomnieć, że na moim drugim kulinarnym Blogu przygotowałam zakładkę z przepisami świątecznymi, a tu różne smakołyki znajdziecie w zakładce „kulinarnie”. Jeśli potrzebujecie porad dotyczących prezentów, dekoracji, nakrycia stołu i wiele innych to wszystko z łatwością znajdziecie w zakładce Blog-porady.

A na sam koniec kilka wybranych przeze mnie propozycji świątecznych. Oczywiście to tylko niektóre potrawy zebrane z obu blogów, jest ich zdecydowanie za duże by zebrać je w jednym miejscu. Po więcej inspiracji kulinarnych, pomysłów na drinki zapraszam już bezpośrednio do odwiedzenia wspomnieniach zakładek.

Wigilia:

zupa-grzybowa-z-pieczarek-1

Zupa grzybowa z pieczarek

zakwas na barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz wigilijny

uszka-wigilijne-z-kapusta-i-grzybami1

Uszka wigilijne z kapustą i grzybami

krokiety-z-kapusta-i-grzybami-sa-po-prostu-pyszne9

Krokiety z kapustą i grzybami

paszteciki-z-ciasta-francuskiego2

Paszteciki

ryba w cieście z warzywami7

Ryba w cieście z warzywami

Pstrąg smażony 1

Pstrąg smażony

sałatka śledziowa1

Sałatka śledziowa

rolmopsy3

rolmopsy

śledź w oleju1

Śledź w oleju

sledzie-czosnkowo-ziolowe-w-oliwie4

Śledzie czosnkowo-ziołowe w oleju

sledzie-w-pomidorach

Śledź w pomidorach

sledz-w-smietanie-4

śledź w śmietanie

kapusta wigilijna 1

 Wigilijna kapusta

ryba-po-japonsku

Ryba po japońsku

ryba-po-grecku2

Ryba po grecku

sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

sałatka śledziowa z porem

Sałatka śledziowa z porem

pierniczki7

Pierniczki

makowiec

Makowiec świąteczny zwany japońskim

Sernik z brzoskwiniami 3

Sernik z brzoskwiniami

sernik-z-rosa5

Sernik z rosą

piernik-torunski-9

Piernik toruński

Boże Narodzenia:

rosół

Rosół

Tradycyjny staropolski bigos6

Tradycyjny, staropolski bigos

rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami

tatar2

Tatar

klopsiki w occie1

Klopsiki w occie

kurczak pieczony z gruszkami1

Kurczak pieczony z gruszkami

Bitki wołowe6

Tradycyjne bitki wołowe

dewolaje5

Dewolaje z serem czyli kotlet de volaille

zrazy wieprzowe 3

Zrazy wieprzowe czyli roladki z karkówki

roladki z mięsa mielonego zapiekane w boczku1

Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem

najprostsza-domowa-szynka

Szynka ze schabu

szynka w glazurze1

Szynka w glazurze

kostka rafaello1

Kostka Rafaello bez pieczenia

czekoladowa tarta z kremem advokatowym4

Czekoladowa tarta z kremem advokaatowym i malinami

keks6

Keks biszkoptowo – kakaowy z nutą pomarańczy

tort szwarcwaldzki z malinami3

Tort Szwarcwaldzki z malinami – Black Forest Cake

Babeczki kawowo-karmelowe5

Babeczki kawowo-karmelowe

rolada jabłkowa z galaretką4

Rolada jabłkowa z galaretką

tort-czkoladowo-mietowy-1

Tort czekoladowo-miętowy

tort bezowy z truskawkami, czekolada i bitą smietaną10

Tort bezowy

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

4 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Piękne zestawienie potraw i przepisów – tu i na blogu. Ja na pewno nie przestane do Ciebie zaglądać 🙂 Wesołych Świąt :))

  • Uwielbiam jeść ryby i wyszukuję wszystko na temat ich przyrządzania. Ja to zrobić, żeby pstrąg wyglądał tak pięknie jak na Waszym zdjęciu.
    Mnie się to niestety nie udaje. Skórka przywiera do patelni a to psuje efekt…

    • Ja smażę na teflonowej patelni i jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany nie powinno nic przywrzeć. Wg mnie dobra patelnia i warunek dobrze rozgrzana to klucz do sukcesu.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl