Wigilia i Boże Narodzenie – Kulinarne przepisy i inspiracje.
Kochani święta tuż, tuż wszyscy mamy coraz więcej pracy. To zrozumiałe, bo wszyscy spinamy się by to był wspaniały, magiczny i niezapomniany czas, który jeszcze na długo pozostanie w naszych sercach i pamięci. Jak zawsze w święta będzie kilkudniowa przerwa. Ale Nowym Roku wszystko powróci do normy. Zarówno erotyczne piątki jak i zróżnicowane tematycznie posty.
Tym czasem korzystając z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku kilka słów refleksji:
Wigilijna święta noc od opłatka bije blask
Ale gdzieś tam, ulicami krążą ci co są dziś sami
Pusty talerz dostawiamy może zbłądzą pod nasz dachWigilijna święta noc niesie łaskę w każdy dom
Serca swoje otwieramy dla tych, którzy są dziś z nami
I z czułością wspominamy tych, co już odeszli stądWigilijna święta noc niechaj śpi człowieczy strach
Wszyscy kiedyś przeminiemy ale zanim odejdziemy
Zostawimy tu na ziemi…
Chciałabym również przypomnieć, że na moim drugim kulinarnym Blogu przygotowałam zakładkę z przepisami świątecznymi, a tu różne smakołyki znajdziecie w zakładce „kulinarnie”. Jeśli potrzebujecie porad dotyczących prezentów, dekoracji, nakrycia stołu i wiele innych to wszystko z łatwością znajdziecie w zakładce Blog-porady.
A na sam koniec kilka wybranych przeze mnie propozycji świątecznych. Oczywiście to tylko niektóre potrawy zebrane z obu blogów, jest ich zdecydowanie za duże by zebrać je w jednym miejscu. Po więcej inspiracji kulinarnych, pomysłów na drinki zapraszam już bezpośrednio do odwiedzenia wspomnieniach zakładek.
Wigilia:
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Śledzie czosnkowo-ziołowe w oleju
Makowiec świąteczny zwany japońskim
Boże Narodzenia:
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
Kurczak pieczony z gruszkami
Dewolaje z serem czyli kotlet de volaille
Zrazy wieprzowe czyli roladki z karkówki
Roladki z mięsa mielonego w boczku z serem
Czekoladowa tarta z kremem advokaatowym i malinami
Keks biszkoptowo – kakaowy z nutą pomarańczy
Tort Szwarcwaldzki z malinami – Black Forest Cake
Piękne zestawienie potraw i przepisów – tu i na blogu. Ja na pewno nie przestane do Ciebie zaglądać 🙂 Wesołych Świąt :))
Dlaczego Pani dalej nie pisze :((( ?
Uwielbiam jeść ryby i wyszukuję wszystko na temat ich przyrządzania. Ja to zrobić, żeby pstrąg wyglądał tak pięknie jak na Waszym zdjęciu.
Mnie się to niestety nie udaje. Skórka przywiera do patelni a to psuje efekt…
Ja smażę na teflonowej patelni i jeśli tłuszcz jest dobrze rozgrzany nie powinno nic przywrzeć. Wg mnie dobra patelnia i warunek dobrze rozgrzana to klucz do sukcesu.