Uszka wigilijne z kapustą i grzybami
Uszka to takie małe pierożki bez których nie może się obejść świąteczny barszcz. Dla mnie najsmaczniejsze są uszka wigilijne z kapustą i grzybami. Ten duet na świątecznym stole wygląda zjawiskowo, a smakuje wprost wyśmienicie. Jest kilka szkół przygotowywania uszek, mniej i bardziej pracochłonne w wykonaniu. Ja proponuje naprawdę prosty sposób wg, którego można przygotować również pierożki. Przepis jest niezawodny, ciasto wychodzi plastyczne, dobrze się klei, a po ugotowaniu uszka są mięciutkie i smaczne.
Składniki:
- 300 g zwykłej mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo mąka do oprószenia stolnicy
Farsz –przepis do uszek wykorzystuje 1/3 ilości podanych składników. Farsz najlepiej przygotować przed wyrabianiem ciasta.
Przygotowanie:
Mąkę wsypuje do miski dodaje sól, olej i zalewam gorąca wodą mieszam, mieszam widelcem. Jak chwilkę ostygnie zagniatam ciasto. Przekładam na stolnicę i wyrabiam, aż będzie mięciutkie, jednolite i plastyczne. Przykrywam je garnkiem, albo lniana ściereczką i zostawiam na 15 minut by całkowicie wystygło.
Gotowe ciasto rozwałkowuje w miarę cienko na oprószonej mąką stolnicy. Kroję na kwadraty 4-5 cm wg uznania. Na każdy kwadrat nakładam łyżeczką farsz. Zlepiam po przekątnej brzegi tworząc trójkąt, a następnie zlepiam dwa rogi zakładając jeden na drugi jak pasek. Dla ułatwienia można tylko ścisnąć razem końce.
Uszka wrzucam do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuje 2 minuty na wolnym ogniu od wypłynięcia.
Jeśli chce zamrozić, gotuje tylko do wypłynięcia i natychmiast wyciągam łyżką cedzakową do jakieś miski. Polewam 2 łyżkami oliwy i delikatnie przekładam by się w niej wymieszały. Olej sprawi, że się nie skleją. Czekam aż ostygną, przekładam do woreczka i wkładam do zamrażalki.
Przed podaniem odgrzewam uszka we wrzątku z solą. Gotuje na wolnym ogniu 2 minuty od wypłynięcia i od razu podaję do barszczu.
Smacznego!
Uwagi:
Uszka – można również przygotować z samymi grzybami, z mozzarellą i ziołami, a nawet z pomidorami i bazylią.
Komentarze