Tort waniliowo-kawowy, biszkopt, poncz, krem do ciast
To co teraz przeczytacie może zniechęcić panie, które lubią gotować szybko i smacznie. Bowiem torty należą do ciast, które wymagają nieco więcej uwagi. Pozornie mogą wydawać się trudne, ale jeśli się do tego odpowiednio zabierzemy to wcale tak nie jest. Jednakże trzeba poświęcić temu serce, wówczas cokolwiek byśmy nie robili wychodzi jak należny. 🙂 Podstawową bazą do tortu jest biszkopt. Pięknie wyrośnięte ciasto, nasączony kawą, dzięki której nabiera odpowiedniego smaku, przełożony delikatnym waniliowym kremem.Tort był przygotowany dla synów wiec dekoracja jest dość wesoła, przygotowana właściwie z tego co akurat miałam pod ręka. Niestety tak szybko został zjedzony, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w środku, dlatego szczerze polecam, na pewno będzie smakował.
Biszkopt
Składniki:
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki przegotowanej wody
- Szczypta soli
Przepis
- Tortownicę o średnicy 22 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować
- Białka z trzema łyżkami zimnej wody i szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując.
- Mąkę, mąkę ziemniaczaną przesiewać na ubitą pianę i razem wmieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min.
- Sprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest suche. I od razu wyciągamy, energicznym ruchem rzucamy z wysokości kolan (około 60 cm) na podłogę lub kuchenny blat.
- Zostawiamy ciasto w tortownicy do całkowitego ostygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy.
- Biszkopt upieczony można przeciąć na 3 lub 4 blaty.
Mamy już bazę, teraz tak naprawdę możemy wszystko od nas zależy jaki chcielibyśmy nadać smak naszemu ciastu. Możemy użyć do przełożenia różnego rodzaju konfitur, kremów budyniowych lub najbardziej tradycyjnych przygotowanych z masła, cukru i jaj.
Krem do ciast
- 400 g śmietany kremówki
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliii
- ok. 250 g serka mascarpone
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem na koniec dodać serek, wanilię i jeszcze odrobinę miksować na wolniejszych obrotach.
Poncz
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Miód lub cukier do smaku
- Rum lub inny alkohol ja użyłam 50 ml disaranno
- 200 ml wrzątku
Zalewamy kawę 200 ml wrzącej wody, po czym kolejno dodajemy wszystkie składniki.
Mamy już wszystko co jest nam potrzebne do przygotowania tortu waniliowo-kawowego.
Każdy blat biszkoptu nasączamy wystudzonym ponczem i przekładamy kremem. Na końcu dużym nożem dokładnie równamy powierzanie i boki. Do dekoracji możemy użyć reszty kremu. Mi nie zostało, więc użyłam 2 kiwi, czekoladowych groszków na boki i jeszcze kolorowych na górę. Dekoracja zależy od naszej wyobraźni, jeśli mamy czas możemy zrobić np. piękne czekoladowe listki. Wystarczy poobrywać kilkanaście listków nie za dużych dokładnie umyć, a po osuszeniu zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Takie listki układamy na papierowym ręczniku i wkładamy na 4h do lodówki. Po tym czasie czekolada zastygnie, można delikatnie podważając nożem zdjąć listek i mamy piękną czekoladową dekorację. Listki oczywiście moczymy tylko z jednej strony. Sposób jak rozpuścić czekoladę znajdziecie przy okazji przepisu na murzynek.
Starałam się bardzo dokładnie opisać Wam przygotowanie tego tortu, byście mogli wzorując się na nim tworzyć własne kompozycje smaków, barw i dekoracji.
Życzę udanych wypieków
Smacznego!
Komentarze