Tarta z bakłażanem i mozzarellą
Tarta z bakłażanem jest kolejnym greckim daniem, bardzo łatwym i szybkim w przygotowaniu. Jest bardzo tania, smaczna, idealna jako główne danie wegetariańskie, ale też doskonała dla miłośników mięsa jako wspaniała odmiana od codzienności.
Składniki:
- Ciasto francuskie, jako podkład
- Bakłażan
- 2 -3 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 mozzarelle
- Sól, pieprz, chili, bazylia
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bakłażana dokładnie w taki sam sposób jak robimy musakę. Tzn. kroimy na grubsze plastry około 6-8 mm. Rozkładamy na talerzu, delikatnie solimy i zostawiamy na 30 minut, aż się uwolni goryczka. Po tym czasie opłukujemy go, osuszamy ręcznikiem i obsmażamy z obu stron na oliwie aż się zrumieni.
Międzyczasie formę do tarty dokładnie wykładamy ciastem i smarujemy częścią sosu przygotowanego z pomidorów, czosnku i przypraw.
Zwykle przygotowuje sos w blenderze, to najłatwiejszy sposób. Obrane pomidory oraz czosnek z przyprawami i cytryną blenduje i sos gotowy.
Na sosie układamy pokrojony w plastry ser, a na nim obsmażone z obu stron plastry bakłażanów. Całość polewamy resztą pomidorowego sosu.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut.
Podajemy troszeczkę przestudzoną, wówczas smaki są bardziej wyraziste. Na tym zdjęciu widać jak bakłażany całe pokryte są sosem. Jednakże jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak bakłażana, proponuję użyć nieco mniej sosu.
Spróbujcie sami i zdecydujcie jaką wersje wolicie bardziej:)
Smacznego
No…kochana – Italią „powiało” 🙂 Włosi opiekają bakłażana (lub cukinię na patelni grillowej beztłuszczowej) PYCHAAAAaaaaaa ….. A na talerzu posyp startym parmezanem 🙂
Tak się składa, że tą tartę jadłam akurat w Grecji. Ale oczywiście nadaje się również do Włoch oba kraje maja dużo wspólnego ze względu na diętę śródziemnomorską 😉