Kulinarnie

Szarlotka

szarlotka
 

Szarlotka na kruchym cieście z odrobiną bezowo-budyniowej pianki

Szarlotka to rodzaj ciasta idealny na każdą okazję, zarówno na dzień powszedni jak i od święta. Smakuje wybornie na ciepło, na zimno, z bitą śmietaną, lodami, a także bez dodatków. Polecam również szarlotkę z bezą 🙂

Składniki:

  • Przepis na dużą blachę:
  • 3 szkl. mąki
  • 1,1/2 szkl. cukru
  • 5 jaj
  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 budyń jasny może być waniliowy, śmietankowy, albo bananowy wedle uznania.
  • 1 kg jabłek

Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i proszek do pieczenia razem wymieszać. Można to zrobić przy użyciu miksera (5 minut w zupełności wystarczy.)

Wyrobione ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, dobrze dociskając by pokryła całą przestrzeń. Ciasta jest niewiele, więc warstwa będzie dość cienka. Drugą część włożyć do zamrażalnika do schłodzenia około (15 minut.).

W czasie kiedy ciasto się chłodzi, obieramy jabłka ze skórki i ucieramy na jarzynowej tarce, po czym rozkładamy je na cieście i całość posypujemy cynamonem (jeśli ktoś nie lubi może z niego zrezygnować, dla mnie cynamon jest nieodzownym elementem potraw z jabłkami).

Kolejna już przedostatnia warstwa będzie z piany. Przygotowujemy ją z białek, które nam zostały, szklanki cukru i budyniu. Na najwyższych obrotach miksera dokładnie mieszamy te trzy składniki, aż powstanie całkowicie sztywna piana. Jest możliwe, że nie zetnie się do samego końca, proszę się tym nie przejmować i tak będzie idealnie:)

Tak przygotowaną pianę wylewamy na nasze jabłka i rozsmarowujemy równo po całości.

Została już ostatnia warstwa, wyciągamy nasze ciasto z zamrażalnika i tarką ucieramy nad blachą by spadające okruszki pokryły piankową warstwę.

Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30-40 minut.

Jak sprawdzić czy ciasto już jest dobre? W tym przypadku wystarczy zaobserwować czy ładnie wysoko wyrosło i się zrumieniło.

Ciasto samo w sobie jest pyszne, a z dodatkami będzie tworzyło wykwintny deser.

Polecam i życzę smacznego 😉

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na truskawki

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl