Na śniadanie jajko pieczone w bułce.
Proste, ale bardzo efektowne śniadanko dla bliskiej osoby lub dla nas samych. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinniśmy pamietać by było odpowiednio pożywne. Jajko pieczone w bułce jest bardzo smaczne, przy tym zdrowe bo nie smażone, dodatkowo urozmaicone wędliną i serem 🙂 Mimo, że wygląda na niezbyt ścięte w środku tak nie jest, ale jeśli lubicie jajka bardziej luźne można zmniejszyć czas pieczenia. Ja niestety nie jestem zwolenniczką rozpływających się jajek. Zachęcam do spróbowania – warto 🙂
Do przygotowania potrzebna jest bułka, plaster sera, lub starty jaki akurat mamy, plaster jakieś szynki, gatunek nie ma znaczenia i oczywiście jajko. Możemy dodać jeśli lubimy szczypior
Sam wierzch bułki odciąć by został tylko puszysty środek. Przygnieść jej wnętrze palcami albo łyżeczką, włożyć na spód ser, można jeszcze drobno posiekany szczypior, na to wędlinę i jajko. Jajko wygląda pięknie bez przypraw, jednak ja użyłam świeżo zmielonego pieprzu i soli morskiej, lubię dobrze doprawione. Bułeczki lub bułkę w zależności ile chcecie przygotować wstawiamy do piekarnika.
Uwaga piekarnik musi być mocno nagrzany do 190 st. C. na 15 -20 minut. Ja piekłam 20 aż całkowicie się ścięło, jakos nigdy nie lubiłam pływających 😉
Smacznego.
Komentarze