Smaczne przekąski na każdą imprezę
Kto nielubi wieczornych spotkań? Po ciężkim tygodniu pracy spotkanie z przyjaciółmi lub kolacja we dwoje tylko z ukochanym ma zbawienna moc. W takich chwilach obok miłego towarzystwa dobrze jest mieć coś na ząb. Znajdziecie tu smaczne przekąski na imprezę, które wygrzebałam ze swojego zbioru pt. „moje najlepsze przepisy”. Nie ma mowy o ciężkich daniach z mięsa, za to przekąski są lekkie, łatwe przygotowaniu i efektowne. Dlatego idealne na wieczorne party. A oto kilka sprawdzonych propozycji.
Zimny bufet
Składniki:
- 250 g pieczarek pokrojonych na plasterki
- 230 g konserwowych szparagów lub świeżych, ugotowanych
- 4 jajka, ugotowane na twardo
- 4 pomidory
- 150 g sera Gouda
- 100 g ogórków konserwowych
- pęczek rzodkiewek
- 50 g majonezu
- 8 plastrów szynki gotowanej
Dodatkowo:
sol, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny, 1 roztarty ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, 1 łyżka natki pietruszki, 1/2 szklanki śmietany, curry
Przygotowanie:
Jajka obrać, przekroić na pół. Odkroić górę pomidora, wydrążyć środek, oprószyć solą i pieprzem. Odwrócić by odciekła woda.
Przygotować marynatę: wymieszać sok ze szczyptą soli, pieprzu, czosnku, oleju, natka pietruszki i wymieszać z pieczarkami.
Ser, ogórek i rzodkiewki pokroić na cienkie paseczki (zapałki) zmieszać z majonezem i śmietaną, doprawić sola pieprzem i curry. Napełnić pomidory i przykryć odciętymi wierzchami.
Plasterki szynki zrolować i podawać wszystko na jednym półmisku w towarzystwie zrumienionych tostów.
Krakersy z pastą serową albo z pasztetem
Składniki – porcja na 40 krakersów:
- 2 marchwie
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego
- 250 g twarogu
- 250 g topionego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 cebula
- po 2 łyżki koperku, szczypiorku i pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
- 120 g krakersów
Dodatkowo;
Gałązki pietruszki i małe marynowane papryczki do dekoracji.
Przygotowanie:
Obrana i umytą marchew, gotować przez 20 minut do miękkości. Twaróg z serem topionym i śmietaną utrzeć na jednolitą masę. Obraną cebulę zetrzeć na tarce. Koperek, pietruszkę i szczypiorek drobno posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać do masy serowej razem z cebulą, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przyrządzoną pastą napełnić dowolny rękaw cukierniczy i schłodzić. Marchew pokroić w cienkie plasterki, a krakersy rozłożyć na tacy. Przed podaniem na krakersy wycisnąć pastę za pomocą rękawa i udekorować plasterkami marchwi, gałązkami pietruszki i pikantnymi papryczkami.
Przekąski super. Ragout i ogóreczki bardzo przypadły mi do gustu 🙂
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂