Przelicznik drożdży niezbędny przy wypiekach
Ja od dawna ograniczam się do drożdży suszonych. Nigdy nie wiem kiedy najdzie mnie ochota na pieczenie, więc lubię mieć je zawsze „pod ręką”:) Nie muszę się martwić, że zapomnę kupić lub kupione zepsują się bo stwierdziłam, że zwyczajnie nie chce mi się nic robić:) Świeże drożdże bardzo szybko się psują – obsychają, a co gorsza również pleśnieją. Mając przelicznik drożdży pieczenie, gotowanie drożdżowych przysmaków stanie się banalnie proste. Polecam i Wam 🙂
Wyróżniamy trzy rodzaje drożdzy: świeże, suszone i instant.
Świeże drożdże | Drożdże suszone | Drożdże instant | ||
(gramy) | (gramy) | (łyżeczki) | (gramy) | (łyżeczki) |
1,7 | 0,7 | 0,25 | 0,5 | 0,2 |
3,4 | 1,4 | 0,5 | 1,1 | 0,4 |
5,1 | 2,1 | 0,75 | 1,6 | 0,6 |
6,8 | 2,8 | 1 | 2,1 | 0,8 |
8,5 | 3,5 | 1,25 | 2,7 | 1 |
10,2 | 4,3 | 1,5 | 3,2 | 1,2 |
11,9 | 5,0 | 1,75 | 3,7 | 1,3 |
13,6 | 5,7 | 2 | 4,3 | 1,5 |
15,3 | 6,4 | 2,25 | 4,8 | 1,7 |
17 | 7,1 | 2,5 | 5,3 | 1,9 |
18,7 | 7,8 | 2,75 | 5,8 | 2,1 |
20,4 | 8,5 | 3 | 6,4 | 2,3 |
22,1 | 9,2 | 3,25 | 6,9 | 2,5 |
23,8 | 9,9 | 3,5 | 7,4 | 2,7 |
25,5 | 10,6 | 3,75 | 8 | 2,9 |
27.2 | 11.3 | 4.00 | 8.5 | 3.1 |
28.9 | 12.0 | 4.25 | 9.0 | 3.3 |
30.6 | 12.8 | 4.50 | 9.6 | 3.5 |
32.3 | 13.5 | 4.75 | 10.1 | 3.7 |
34.0 | 14.2 | 5.00 | 10.6 | 3.8 |
35.7 | 14.9 | 5.25 | 11.2 | 4.0 |
37.4 | 15.6 | 5.50 | 11.7 | 4.2 |
39.1 | 16.3 | 5.75 | 12.2 | 4.4 |
40.8 | 17.0 | 6.00 | 12.8 | 4.6 |
42.5 | 17.7 | 6.25 | 13.3 | 4.8 |
44.2 | 18.4 | 6.50 | 13.8 | 5.0 |
45.9 | 19.1 | 6.75 | 14.4 | 5.2 |
47.6 | 19.8 | 7.00 | 14.9 | 5.4 |
49.3 | 20.6 | 7.25 | 15.4 | 5.6 |
51.0 | 21.3 | 7.50 | 15.9 | 5.8 |
52.7 | 22.0 | 7.75 | 16.5 | 6.0 |
54.4 | 22.7 | 8.00 | 17.0 | 6.2 |
56.1 | 23.4 | 8.25 | 17.5 | 6.3 |
57.8 | 24.1 | 8.50 | 18.1 | 6.5 |
59.5 | 24.8 | 8.75 | 18.6 | 6.7 |
61.2 | 25.5 | 9.00 | 19.1 | 6.9 |
62.9 | 26.2 | 9.25 | 19.7 | 7.1 |
64.6 | 26.9 | 9.50 | 20.2 | 7.3 |
66.3 | 27.6 | 9.75 | 20.7 | 7.5 |
68.0 | 28.4 | 10.00 | 21.3 | 7.7 |
TABELA PRZELICZENIOWA YEAST
Informacje zaczerpnięte ze strony http://www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm
Komentarze