Placki ziemniaczane – najlepsze
Placki ziemniaczane to banalnie prosta potrawa ale jakże pyszna, w mojej wersji na bogato to najlepsze placki pod słońcem. Wspaniałe mięciutkie i delikatne, a jednocześnie z zewnatrz delikatnie chrupiące, nie ma co mówić są po prostu rewelacyjne. Placki podaje na wiele sposobów w wersji tzw. podstawowej, jak nie chce mi się nic robić to podaję je z cukrem albo ketchupem. Tak jadłam od dziecka i tak mi smakują. Ale nie raz podaję jak wspomniałam na bogato i wówczas to prawdziwa uczta. A na jej skład wchodzą zasmażane pieczarki, zasmażana kiszona kapusta i sos jogurtowo-koperkowy. Każdy może wybrać dodatek dla siebie i na pewno każdy będzie zadowolony. Polecam!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka naturalnego jogurtu lub śmietany
- sól i pieprz do smaku oaz olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebule obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ja używam przystawki do maszynki, do mielenia mięsa. Masę wlać na sito ustawione na większej misce. Ziemniaki dodatkowo, lekko odcisnąć. Przełożyć ziemniaki do czystego naczynia, dodać mąkę, jaka sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Z miski do której spływał sok z ziemniaków, zlać ostrożnie sok do zlewu, a osad w postaci skrobi ziemniaczanej zebrać i dodać do masy. Ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać mocno olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Rozsmarować kształt placka. Wg własnego uznania mogą być cieńsze lub grubsze. Placki smażyć po obu stronach na złoty kolor. Uwaga nie smażymy placków na najwyższej temperaturze by się nie spaliły, ale na dość wysokiej by nie chłonęły tłuszczu.
W tym przepisie wyjaśniam jak zrobić pyszną zasmażaną kiszoną kapustę.
Sos jogurtowo-koperkowy
- 200 g jogurtu greckiego ewentualnie naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 lub cały pęczek drobno pokrojonego koperku
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do powstania gładkiego sosu.
Zasmażane pieczarki:
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz d0 smaku
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, a cebulę w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Rozgrzać na patelni olej i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać grzyby i dalej smażyć na najwyższej temperaturze, co jakiś czas mieszając by się ładnie zrumieniły. Jeśli grzyby puszczą sok to smażyć, aż do odparowania by pieczarki były ładnie rumiane. Dodać czosnek, oprószyć odrobiną soli i pieprzem i smażyć jeszcze 2 minuty. Od razu zdjąć z kuchenki i podawać jako dodatek do obiadu.
Jestem pewna, że posmakują Wam placuszki. Ale jestem ciekawa czy też eksperymentujecie z rożnymi dodatkami? Piszcie w komentarzach jakie placki lubicie najbardziej.
Ojej, ale mi narobiłaś smaka. Przypominam sobie ten zapach z dzieciństwa i jest super!!!! Ja ostatnio piekę takie placki w piekarniku, w trosce o figurę:):):) Też są super. Chyba wiem, co jutro będzie na obiad! Dzięki za inspirację:) Pozdrawiam
W takim razie życzę smacznego 🙂