Kulinarnie

Placek migdałowy

 

Placek migdałowy

Zaczęła się gonitwa świąteczna, a w niej trudno o codzienne przyjemności. Przyznaję, że nie mogłam już wytrzymać bez czegoś słodkiego do popołudniowej kawy. A przecież wszyscy wiedzą, że nic nie jest w stanie zastąpić domowego placka. I tak padło na placek migdałowy, wyśmienity by zastąpić popołudniowy mały głód. Ciasto jest zwyczajne bez żadnych udziwnień, ale… masa migdałowa na wierzchu zdecydowanie podnosi jego walory nie tylko smakowe. Polecam – spróbujcie sami!

Placek migdałowy2

Składniki:

  • 150 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 6 jajek
  • 400 g mąki
  • 15 g proszku do pieczenia – 1 saszetka
  • 250 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • trochę tłuszczu do wysmarowania formy 32/39 cm

 

Dodatkowo na masę migdałową:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 250 g płatków migdałów

 

Placek migdałowy1

Przygotowanie:

Tłuszcz utrzeć z cukrem. Kolejno nie przerywając ucierania wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami wsypywać do masy. Powoli dodawać kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki zmiksować na gładkie jednolite ciasto.

Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć na nią ciasto i wyrównać. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220 stopni C. i piec 20 minut.

W tym czasie przygotować masę migdałową.

Masło stopić w rondelku, wsypać cukier, wlać kremówkę i dokładnie wymieszać. Krótko zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając! Na końcu wrzucić płatki migdałów i gotować jeszcze 3 minuty. Wyjąc placek z pieca, rozsmarować na nim masę migdałową. Z powrotem wstawić do piekarnika i piec w tej samej temp. 5-10 minut do lekkiego zarumienienia migdałów.

Gotowy placek odstawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na 20 kawałków.

Smacznego!

 

 

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl