Piersi kurczaka z greckim serem
Piersi kurczaka z greckim serem to niezwykle prosty pomysł na fantastyczne i smakowite mięso idealne do drugiego dania. Piersi kurczaka są wykorzystywane przy większości diet bo to pełnowartościowe białko. By przyrządzenie było zdrowe, proste i smaczne wypchałam je serem greckim i upiekłam w piekarniku. Polecam ten pomysł, smakują super.
Składniki na 4 osoby:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 1/2 kostki greckiego sera (100g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Nacinam każdą pierś w poprzek robiąc kieszonkę, można oczywiście pierś rozbić i zawinąć w nią ser, ale nacinając je jest szybciej, czyściej, i prościej. W każdą pierś wcisnąć 1/4 sera. Środka piersi niczym nie doprawiamy, bo ser daje dużo smaku poza tym jest dość słony. Dno żaroodpornego naczynia smaruje oliwą, użyłam czosnkowej. Piersi oprószam solą, pieprzem i papryką, układam w naczyniu i wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekam przez 45 minut. Od razu po upieczeniu podaje do stołu. Nie przejmujcie się jeśli z boku wydostanie się trochę sera, to nic. Grecki ser jest zbity i nawet jak się rozpuści trzyma się całości, nie należy się tym absolutnie przejmować. Świetnie komponują się z ziemniaczkami, bukietem surówek, ja podałam z sałatką wiosenną z kaszy jaglanej.
Smacznego!
Wygląda przepysznie.Wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam:)
Zachęcam 🙂