Kulinarnie

Pieczeń rzymska nadziewana cukinią

 

Pieczeń rzymska – czyli kolejny pomysł na mięso mielone.

Mięso mielone zwykle nie cieszy się one dobrą sławą. Dlatego moje pomysły i sposób przyrządzenia sprawią, że smakuje zupełnie inaczej. Ponadto kusi wyglądem i nie jest skomplikowane w przygotowaniu, wręcz przeciwnie. Jak sama nazwa mówi jest to pieczeń więc musimy poświęcić czas tylko na przygotowanie. Po wstawieniu do piekarniku nie musimy doglądać mięsa. Pieczeń rzymska zawsze wypieka się idealnie i wybornie smakuje. Do swojej pieczeni przygotowuje sos jogurtowo-czosnkowy. Jest jej doskonałym uzupełnieniem bez względu na to czy ma to być danie główne czy dodatek do kolacji.

pieczeń rzymska

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego, wołowo – wieprzowego
  • 2 jajka
  • Duża cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 -3 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, odrobina chili,
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 1 czubata łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 długa cukinia, lub 2 średniej wielkości
  • 3 łyżki wody

pieczeń rzymska

Przygotowanie:

Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i blanszujemy 5 minut.

Blanszowanie, polega na zanurzeniu cukinii we wrzątku przez 5 minut, po tym czasie należy zalać cukinie zimną wodą.

Z pozostałych składników dokładnie wyrabiamy mięsną masę. Następnie rozkładamy połowę masy na pergaminie lub foli spożywczej. Układamy na środku cukinię i pokrywamy pozostałym mięsem. Przy pomocy papieru mocno ściskamy mięso formując spłaszczony walec i przekładamy go na blaszkę w taki sposób by zdjąć papier. Nie pieczemy w papierze, pomaga on nam tylko w przygotowaniu. Dzięki temu skórka jest bardziej dopieczona, a z mięsa wytopi się niepotrzebny tłuszczyk. Najłatwiej przygotowuje się taką pieczeń w długiej keksówce lub dwóch mniejszych. Niestety ja w tym momencie nie miałam dostępnych dlatego piekłam w normalnej formie.

Pieczemy 1 godzinę w 180°C. W zależności od piekarnika mogą wystąpić niewielkie różnice. Po tym czasie sprawdzamy czy mięsko jest już z wierzchu chrupiące i przypieczone. Jeśli tak, jest gotowe. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze przez 10 kolejnych minut w nieco wyższej temperaturze  200°C. Gotowe 🙂

Spróbujcie sami

Smacznego!

Jeśli podoba Ci się co robię to:

  • subskrybuj
  • daj łapkę w górę
  • zostaw komentarz

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na dynie

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl