Pianka truskawkowa.
Pianka truskawkowa to orzeźwiające ciasto, deser o smaku truskawek i z truskawkami, przypominający sernik na zimno lub jogurtowiec idealny na podwieczorek. Ozdobiony czekoladowymi rurkami pięknie wygląda i cudnie smakuje. Super na tą porę roku, kiedy mona kupić pyszne sezonowe truskawki.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 2 opakowania galaretek o smaku truskawkowym
- 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia
- Około 30 dag truskawek
- 1 opakowanie rurek lub biszkoptów.
Przygotowanie:
- Obie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Formę w której przygotowujemy ciasto wysmarować olejem. Ja użyłam pojemnika na żywność o rozmiarach 18/18 cm. Najlepiej olej naleć na papierowy ręcznik i dokładnie natłuścić cały pojemnik. Olej sprawi, że gotowy deser idealnie wyślizgnie się z pojemnika bez uszkodzenia struktury ciasta.
- Mleko przelać do misy miksera i miksując spienić je.
- Truskawki umyć obrać pokroić na plastry, kilka zostawić do dekoracji.
- Do mleka wlać zimne galaretki i ponownie całość spienić.
- Wlać do naczynia na wysokość 1.5 -2 cm i wstawić do zastygnięcia w lodówce, albo na chwilę do zamrażalnika będzie szybciej.
- Wyjąć dookoła pojemnika powkładać rurki, a na piankę warstwę truskawek.
- Ponownie wlać około 2 cm pianki i ponownie odstawić do zastygnięcia.
- Powtarzać czynność z pianką, truskawkami i chłodzeniem aż do wyczerpania składników i gotową zostawić na 2 – 3 godziny w lodówce co mocnego stężenia. Poszczególne warstwy zastygają dość szybko więc wcale nie przygotowuje się tego deseru bardzo długo.
- Na koniec najlepiej nożem obkroić deser dookoła ścianek sunąć po ścianie pojemnika. Nakryć pojemnik talerzem i odwrócić energicznie do góry nogami. Całość z łatwością wyślizgnie się na talerz.
- Udekorować wg uznania u mnie jak widać kilka rurek i truskawki. Gotowe!
Smacznego
loading...
Komentarze