Omlet cebulowy
W moim domu jajka w różnej formie, podawane są zwykle na śniadanie. Tym razem było tak samo. Omlet cebulowy to wspaniały posiłek na rozpoczęcie dnia. Bardzo smaczny szybki w przygotowaniu i pożywny. Doskonała alternatywa dla jajecznicy. Miłośnicy smażonej cebulki na pewno będą zachwyceni. Polecam.
Składniki dla 2-3 osób:
- 1 duża cebula, pokrojona w pół piórka
- garść natki pietruszki, drobno posiekanej
- 6 jaj
- 3 łyżki mleka, ewentualnie wody
- sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć około 2-3 minut na średniej mocy palnika, aż się zeszkli. Oprószyć odrobinę solą, pieprzem i papryką, podlać 2-3 łyżkami wody i smażyć około 5 minut by zmiękła, a płyn odparował. Co jakiś czas przemieszać. (Uwielbiamy taką smażoną cebulkę. Nie raz dusimy z przyprawami i jemy z pieczywem. Jest aromatyczna i pyszna.)
W międzyczasie jajka z mlekiem, roztrzepać rózgą lub widelcem, doprawić przyprawami. Roztrzepane jajka wlać do miękkiej cebulki i smażyć na małym ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, oprószyć omlet natką pietruszki. W trakcie smażenia podważam co jakiś czas omlet łopatką. Dzięki temu płynne jajka z góry spływają pod spód i omlet szybko dochodzi.
Omlet podawać na ciepło, można go złożyć na pół lub pokroić na ćwiartki. W zależności na jak dużej patelni smażony będzie cieńszy lub grubszy.
ja ostatnio również preferuję jajeczne śniadania. pyszny pomysł na omlet 🙂