Napoje orzeźwiające idealne na letnią i podczas procesu odchudzania oraz równie pyszny drink Mojito
Mięta ma działanie relaksacyjne, napoje orzeźwiające przygotowane z jej udziałem poprawią nastrój i niwelują zmęczenie. Mięta przede wszystkim jest naturalnym środkiem w walce z nerwobólami i migreną. Jej właściwości są bardzo szerokie, żal byśmy choć częściowo jej nie wykorzystali. Świetnie nadaje się jako przyprawa do mięs, deserów, tworzenia szerokiej gamy napoi nie tylko bezalkoholowych. Poniżej znajdziecie aż trzy fantastyczne przepisy na napoje z użyciem mięty. Zapraszam i polecam również napoje oraz desery z cytryny 🙂
Przepis 1
Składniki
- 5 gałązek mięty
- 1,5 litra wrzątku
- 3 łyżki miodu, ewentualnie cukru trzcinowego
- Odrobina cynamonu
- Sok z połowy cytryny
- Miseczka lodu
- (1 szklanka soku jabłkowego do wersji wzbogaconej)
Przygotowanie
Wszystkie składniki zalewamy w dzbanku wrzątkiem i pozostawiamy do wychłodzenia. Najlepiej taki napój przygotowywać na następny dzień. Miseczkę lodu wsypujemy do blendera by go skruszyć. Całość łączymy z wcześniej wychłodzonym napojem z którego pozbyliśmy się liści mięty i gotowe. By przygotować wersję wzbogaconą dodajemy sok i potem mieszamy wszystko z lodem. Jeśli mamy duży blender możemy całość w nim wymieszać lub podzielić na dwie porcje, efekt jest wspaniały. Napój nie tylko przyciąga wzrok swoim zachęcającym wyglądem, ale i fantastycznie orzeźwia w upalne dni, a także przyspiesza odchudzanie.
Przepis 2
Korzystając z tych samych składników, obrywamy listki mięty, cytrynę (1-2 szt. ma być wyczuwalna w smaku) kroimy na maleńkie ćwiarteczki lub plastry, świetnie do tego nadaje się limonka. Wystudzamy napar, nie pozbywamy się ani mięty, ani cytryny i dodajemy lód delikatnie pokruszony bez konieczności dodatkowego miksowania. Nie zapominamy o miodzie i cynamonie, który dodaje specyficznego smaku, dodaje witalności i działa znakomicie na problemy gastryczne.
Na zdrowie!
Przepis 3 – Mojito
Również Korzystamy z tych samych składników używając zamiast wrzątku, wody gazowanej, dodatkowo potrzebny jest nam biały rum i niestety rezygnujemy z cynamonu.
Limonkę kroimy na ćwiartki, a następnie każdą na 3 części. Wrzucamy do dzbanka, zasypujemy 5 łyżkami cukru białego lub brązowego, może być również miód, dodajemy miętę. Wszystkie składniki delikatnie ugniatamy do rozpuszczenia cukru i wyciśnięcia soku z cytryny oraz odpowiedniej ilości aromatu z mięty. Teraz już tylko niecała szklanka rumu ok 200 – 250 ml, pokruszony lód ale delikatnie by były dość mocno wyczuwalne kawałki, wszystko zalewamy wodą gazowaną około ½ l (jeśli lubicie nieco słabsze drinki można użyć o 100 ml więcej wody) i możemy zaczynać imprezę 🙂 Z tych proporcji uzyskujemy około litra mojito:)
Na zdrowie 😉
Komentarze