Kulinarnie

Najprostszy murzynek z polewą z białej czekolady

murzynek
 

Murzynek błyskawiczny i banalnie prosty w wykonaniu!

Murzynek, który dziś Wam proponuje jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, wyśmienity w smaku, idealnie nadaje się na niedzielne popołudnie lub dowolny moment kiedy mamy ochotę na małe co nieco. Do murzynka można dodać dowolne bakalie. Ja zrobiłam w wersji podstawowej, ale i tak jest mega pyszny. 🙂 Miłośnikom czekoladowych ciast polecam również babkę czekoladową. Jestem pewna, że jak raz spróbujecie nie będziecie chcieli jadać innej 🙂

Składniki:

  • 1 kostka margaryny do pieczenia
  • 1 i ½  szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat do ciast wedle uznania, ja lubię waniliowy
  • 1 tabliczka czekolady
murzynek
Betty pisze

 

Przygotowanie:

Zajmuje nam maksymalnie 15 min. Zaczynamy od wysmarowania blachy tłuszczem. Pozostałą część margaryny rozpuszczamy w garneczku dodając po kolei: wodę, cukier, mąkę kakao oraz proszek do pieczenia i aromat. Wyłączamy ogień i mieszamy drewniana łyżą naszą masę dodając do niej same żółtka. Z białek przygotowujemy pianę i dodajemy do naszej masy na sam koniec. Całość ponownie mieszamy łyżką bardzo delikatnie by połączyć naszą pianę z masą. Miejscami będzie prześwitywać piana, ale to bardzo dobrze, nie używamy miksera do tej czynności.

murzynek
Betty pisze

 

murzynek
Betty pisze

Całość wlewamy do naszej wysmarowanej blachy i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po tym czasie murzynek powinien być gotowy. Zostawiamy go jeszcze na 5 minut w piecyku, po czym wyciągamy z blachy. Murzynek jest wyborny gdy doda się do niego polewę, możemy przygotować ja sami, albo rozpuścić białą lub czarną czekoladę. Do tego ciasta ja użyłam białej. Polewę można zastąpić posypka z cukru pudru.

murzynek
Betty pisze

Polewa z białej czekolady

Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej.

Jeśli zdecydowaliśmy się na polewę z czekolady rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Tzn. gotujemy w garnuszku wodę i do tego garnuszka wstawiamy naczynie tak by było podgrzewane cały czas parą. Ja użyłam dwóch garnuszków. Na niewielkim ogniu rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, nie mieszając. Dopiero na sam koniec całość energicznie mieszamy i ozdabiamy ciasto. Możemy rozsmarować ją po całości lub wg uznania przygotować wzorki. Ja do swojej czekolady dodałam jeszcze 2 łyżki śmietanki  by nie była taka zbita i całość dobrze wymieszałam.

murzynek
Betty pisze

Życzę smacznego 😉

Jeśli podoba Ci się to co robię:

  • subskrybuj
  • daj łapkę w górę

Po prostu wciśnij coś w ten sposób pomagasz mi i motywujesz do działania. Dzięki wielkie. Wtedy będę wiedziała, że Wam się podoba.

murzynek
Betty pisze
Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na truskawki

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl