Kulinarnie

Najprostsze męskie danie – jajecznica

 

Jajecznica – najlepszy posiłek na dobry początek dnia!

Jajecznica to danie, które nie wymaga jakichś specjalnych zdolności kulinarnych. Bardzo często gościmy je na naszych stołach nie tylko w porze śniadaniowej. Jajecznica dobrze wysmażona, lecz nie sucha, soczysta i puszysta zarazem może być naprawdę bardzo smacznym daniem lub podstawą do przygotowania czegoś bardziej specjalnego.

Powinniśmy wiedzieć, ze bez względu na to jaki charakter ma mieć nasza jajecznica – baza zawsze jest niezmienna. Różni się ona w zasadniczy sposób tylko dodatkami.

Najprostszą jajecznicę możemy sporządzić z jajek (ilość w zależności od ilości głodnych osób), cebulki lub szczypiorku wedle uznania, odrobiny kiełbasy, szynki lub boczku do smaku, kilka łyżek wody i oczywiście tłuszczu do smażenia. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Jajka należy wbić do miseczki , dodać przyprawy i trochę wody (ja używam około 1-2 łyżka wody na jedno jajko. Woda sprawia, że nasza jajecznica będzie o wiele delikatniejsza, choć można zastąpić wodę mlekiem, a nawet śmietanką, jeśli chcemy ją wzbogacić. To wszystko razem, należy dobrze roztrzepać widelcem lub rózgą. Wędlinę i cebulkę drobno kroimy. Zaczynamy od obsmażenia mięsa. Na patelni rozpuszczamy odrobinę tłuszczu, wg uznania. W zależności jakiego użyjemy tłuszczu, tym aromatem przesiąknie jajecznica. Ja preferuje masło, ale są tacy co używają różnych olei albo nawet smalcu. Kiedy tłuszcz się rozpuści wrzucamy kiełbasę, lekko podsmażamy i dodajemy szczypior czy zamiennie cebulkę. Po chwili smażenia dodajemy roztrzepane jajka i i smażymy na średnim ogniu, uważając by nie przywarła i była równomiernie usmażona. Kiedy zauważymy, że jajka są już odpowiednio ścięte, zdejmujemy je z kuchenki, ponieważ jajecznica będzie jeszcze przez chwilę dochodzić od ciepłej patelni.

jajecznica
Betty pisze

Jajecznica na różne sposoby

Do moich ulubionych dań z jajek należy jajecznica z cebulką, czosnkiem i pomidorami. Wykorzystujemy przepis powyżej z tą tylko niewielką różnicą, że podczas smażenia cebulki dodajemy również drobno posiekany czosnek, lub wyciśnięty przez praskę, a prawie na sam koniec kiedy jajka wyglądają już na ścięte dodajemy obrane, pokrojone na kawałki pomidory i jeszcze chwilkę smażymy.

Obieranie pomidorów. Wstawiamy pomidory na 2 minuty do miseczki z gorącą wodą po tym czasie powinny być gotowe do obrania, skórka będzie sama ładnie odchodzić.

Kolejna smaczna propozycja to jajecznica z łososiem, zamiennie zamiast wędlin. Przygotowanie wg naszej podstawy.

Równie smaczna jest jajecznica z grzybami w zależności jakie są w naszym posiadaniu. Idealnie nadają się kurki, pieczarki, boczniaki albo sowy. Tu smażenie zaczynamy od posiekanych grzybów. Smażymy je tak długo, aż cały sok odparuje następnie kolejne czynności jak w przepisie pierwszym. Dla podkreślenia walorów smakowych i estetycznych możemy nasze danie posypać zieleniną lub odrobiną startego sera.

Zwolennikom kuchni wegetariańskiej polecam jajecznice ze szparagami, lub  ugotowanymi brokułami, albo zielonym groszkiem (może być konserwowy). Nasze danie rozpoczynamy od przygotowania wszystkiego jak w przepisie pierwszym. Jednakże nie dodawałabym cebulki tylko szczypior, natkę pietruszki. Następnie warzywa na które się zdecydowaliśmy i jajka. Na koniec proponuje dodać drobno pokrojony ser feta dla wyostrzenia smaku lub mozzarellę.

W ramach ciekawostek dodam, że jajka to również podstawa angielskiego śniadania. Jajka podaje się w formie jajecznicy lub sadzone, koniecznie z dodatkiem chrupiącego boczku, małej kiełbaski i fasolki w lekko słodkim sosie pomidorowym. Takie śniadanie jest dostepne w każdym angielskim lokalu, restauracji, a nawet niektórych kawiarniach.

Jajecznice w Polsce, tradycyjnie podaje się ze: świeżym pieczywem, na tostach, a nawet z ziemniakami lub ugotowanym makaronem.

Mam nadzieję, że sprawdzą się moje porady 🙂

Życzę smacznego 🙂

jajecznica

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na dynie

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl