Kulinarnie Lifestyle

Naan bread – wizyta w irańskiej piekarni

Naan bread
 

Naan bread – kultura i tradycja Bliskiego Wschodu

Tym razem moja ciekawość kulinarna zaprowadziła mnie do irańskiej piekarni. Kultura ludzi z Bliskiego Wschodu od Europejskiej różni się kolosalnie. Religia ma ogromny wpływ na to jak żyją, co jedzą i ich tradycje. Zarówno Irańczycy jak i narody pobliskie zamieszkujące środkową, zachodnią i południową Azję do tradycji przywiązują ogromną wagę; chleb Naan to również ogromna część ich tradycji.

Zostałam przyjęta bardzo serdecznie i gościnnie. Ku mojemu zaskoczeniu piekarnie nie prowadzą jacyś wyuczeni piekarze w rozumieniu, wykształceni przysposobieniu do zawodu. Tylko ludzie, którzy tradycje wypiekania chleba przekazują w rodzinie od pokoleń. Podobno to również część tradycji Bliskiego Wschodu, przekazywanie wiedzy poprzez wychowanie z pokolenia na pokolenie. Dlatego też w tym środowisku często spotyka się ludzi, którzy jeden zawód przekazują sobie od wielu dekad i jest on ich źródłem dochodu.

Naan bread 7

Chleb Naan to białe pieczywo, którego głównymi składnikami są: mąka pszenna, drożdże, soda, sól i olej. Naan w tłumaczeniu dosłowny oznacza właśnie chleb. Na zdjęciu widać również dwa placki Chapati z mąki razowej. Byli tak mili, że upiekli je dla mnie.

Piekarnia, którą odwiedziłam wypieka chleb według tradycyjnej perskiej receptury i mimo, iż chleb jest pyszny, a piekarnia mieście się niemalże w centrum cywilizowanego świata, to warunki w niej panujące dalece różnią się od tych do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale to nikomu nie przeszkadza, ludzie tak pracujący są serdeczni i mili, praca wre w ich rękach, a chlebki są wypiekane bardzo szybko, pachną cudownie i smakują wybornie, więc nie sposób im się oprzeć. Dlatego gdy na koniec otrzymałam całą siatkę różnego pieczywa w prezencie, nie broniłam się nawet przez chwilę. 🙂

Proces przygotowania Naan bread

Tu widzicie gigantyczny „mikser”, którym zagniatają ciasto każdego ranka. Moja wizyta niestety była popołudniu, więc nie mogłam tego uwiecznić na zdjęciu.

Naan bread

Małe kuleczki ciasta są płaszczone i wielokrotnie formowane w dłoniach, aż ciasto jest cieniutkie niemalże jak papier. Dopiero wówczas nakłada się je na poduszkę z gąbki obleczonej płótnem.

Naan bread

Dzięki tej poduszce można bezpiecznie umieścić ciasto w piecu.

Naan bread 1

 

Piec do wypiekania pieczywa nazywa się Tandoor. Pozornie to zwykły piec, lecz w środku zamontowany jest ogromny gliniany garnek chyba bez pełnego dna, który tu widzicie.

Naan bread

Zdjęcie glinianych garnków montowanych w piecu pochodzi z Wikipedii.

garnek gliniany

Naan bread

Poduchą wkłada się do pieca ciasto delikatnie dotykając ścian, dzięki czemu ciasto przykleja się i pozostaje w środku. Służy ona tylko jako narzędzie, umożliwiające włożenie ciasta do pieca. W piecu panuje temperatura około 200°C .

Naan bread

Chlebki nie są w żaden sposób przekładane, pieczenie trwa dosłownie chwile. Nawet nie mogły by być przekładane bo na dnie tego glinianego gara jest ogień.

Tu jeden z pracowników piekarni pokazuje wypieczony chlebek naan.

Naan bread

Azjaci jedzą je dosłownie do wszystkiego bez względu na porę dnia, nawet jedzą z nim ryż, co było dla mnie dość dziwne. W Europie zachodniej bardzo popularny jest z curry. A ja dziś przygotowuję kebab w chlebku Naan 🙂

Wypieczone placki chlebowe lądują na stole, gdzie są pakowane dla klienta. Nie zagrzewają tam długo miejsca, bo naan cieszy się ogromną popularnością w Anglii i bez przerwy ustawia się po nie kolejka.

Przepis na Naan bread

Możecie spróbować upiec je w domu sami, wg proporcji, które zdradził mi Irański piekarz.

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 szklanki zwykłej, pszennej mąki
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki ciepłej wody

Dodatkowo możemy powciskać ziarno sezamu, mak, czarnuszkę, zioła lub drobinki cebuli czy czosnku.

Przygotowanie:

Ciasto zagniatamy, tradycyjnie jak każde ciasto drożdżowe ze wszystkich składników. Zostawiamy w misce, przykryte ściereczka do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po czym dzielimy na małe placuszki, z których robimy wielkie naleśniki jak widać na zdjęciach w piekarni. Ponieważ nie mamy takiej wprawy by bez problemu rozciągnąć ciasto można do tego celu posłużyć się wałkiem.

Wałkując placuszki na grubość około 3-4 mm – maksymalnie do pół centymetra. Oprószamy ulubione dodatki wgniatamy je nieco dłonią lub wałkiem w ciasto.

Układamy placki na wysmarowanej blasze w odstępach od siebie. (Na raz powinny się zmieścić 2 maksymalnie 3 sztuki.) Tak przygotowane wstawiamy o piekarnika nagrzanego do 230°C. Pieczemy około 6-7 minut. Gotowy chlebek naan powinien napowietrzyć się i miejscami zarumienić.

Naan bread
Betty pisze

Podajemy najlepiej od razu z piekarnika lekko posmarowane masłem lub z drugim daniem np. curry. Takie są po protu wyśmienite. Ja uwielbiam z nich robić kebaby. 🙂

Krótki filmik przygotowania Naan Bread.

Zachęcam do spróbowania tego pieczywa, jest naprawdę smaczne. Jeśli interesują Was ciekawostki kulinarne z innych krajów i kultur, to koniecznie dajcie znać. Może następnym razem uwiecznię np. Chińczyków w akcji? 🙂

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Przepisy na Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl