Kulinarnie

Musaka z sosem beszamelowym

 

Musaka

Wracając do zapowiedzianej kilka dni temu kuchni greckiej, przedstawiam przepis na pyszną zapiekankę. Musaka jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni greckiej. Zapiekankę przygotowuje się warstwowo, przekładając pyszne mięsno-pomidorowe nadzienie, bakłażany i ziemniaki. A całość pokrywa pierzynka zapieczonego beszamelu z serem. Polecam :0

musaka

 Składniki:

  • 3 -4 duże ziemniaki, pokrojone w plastry  ( Tym razem ja z nich zrezygnowałam. Ale wg oryginalnego greckiego przepisu musakę przyrządza się z ziemniakami.)
  • 3 bakłażany
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • Sok  z połowy cytryny
  • 1 puszka krojonych pomidorów w sosie własnym
  • 2 pomidory w całości
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Odrobina chili, soli i pieprzu do smaku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki

 

musaka1

 

 Sos beszamelowy

  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 gr tartego sera (może być parmezan)

 

Sos beszamelowy:

Rozpuścić tłuszcz w małym garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 3 minuty na średnim ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko bez przerwy mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.  Doprawiamy, solą sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Wsypujemy ser i mieszamy,  aż do jego rozpuszczenia, by uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowany beszamel jest gotowy do zapiekanki.

Ten przepis może również posłużyć jako sos do warzyw czy innego mięsa wykonujemy. Wówczas przygotowujemy go tak samo, ale REZYGNUJEMY Z SERA.

sos-beszamelowy

Musaka – przygotowanie

Umyte bakłażany kroimy na plastry 7-8 milimetrów, układamy na półmisku i oprószamy delikatnie solą. Tak przygotowane zostawiamy na 30 minut by puściły sok, goryczkę zawartą w sobie. Po tym czasie opłukujemy je wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwa i grillujemy około 8 minut, po tym czasie odwracamy je i grillujemy z drugiej strony. Możemy również przygotować je na patelni, obsmażając z obu stron na lekko złoty kolor.

musaka3

Farsz mięsno-pomidorowy

Zaczynamy od zeszklenia poszatkowanej cebuli, mamy ją tylko zeszklić nie rumienić. Dodajemy mięso mielone, przez chwilę razem smażymy, aż mięso straci swój surowy wygląd. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem pomidory z puszki i wszystko razem smażymy przez około 5-8 minut, co jakiś czas mieszając. Masa ma być wilgotna, ale nie przelewać się w sosie. Czas ten pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Na minutkę, dwie przed końcem doprawiamy nadzienie wymienionymi przyprawami i sokiem z cytryny.

musaka2

Przygotowanie do pieczenia

Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem lub oliwą. Na spodzie układamy połowę ziemniaków, na to warstwę bakłażana (powinno go wystarczyć na 3 warstwy.) Kolejna warstwa to połowa mięsno-pomidorowego nadzienia. Mamy ułożone jedno pięterko, drugie układamy dokładnie tak samo zaczynając od ziemniaków. Na koniec wykładamy ostatnia warstwę z bakłażana, a na niego bardziej do ozdoby pomidory pokrojone w plastry, oczywiście bez skórki.

musaka5

Całość zalewamy beszamelem i wstawiamy do nagrzanego 180 st. piekarnika na 45 minut. Musakę możemy zapiekać nawet do godziny.

musaka4

Musaka jest daniem nieco czasochłonnym, jednakże czas jej poświęcony zrewanżuje się nam doskonałym smakiem.

Smacznego 🙂

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl