Lekki deser z jogurtu i mango
Tym razem deser „Fool” prosto z Anglii, ale żeby było zdrowiej to w dietetycznej wersji. Deser fool to mieszanka owoców z bitą śmietaną. Zwykle owoce podane są w formie musu, przekładane osłodzoną kremówką i podane z listkiem mięty, ale zdarza się również, że owoce są pokrojone na drobne kawałki. Niezmienna w deserze jest bita śmietana. Deser znany jest w kuchni angielskiej i również łatwy do kupienia w sklepach i kawiarniach.
Zrezygnowałam z podstawowego składniku na rzecz jogurtu greckiego, a cukier zastąpiłam miodem bo w końcu ma być to deser więc w założeniu musi być choć trochę słodyczy 🙂
Składniki:
Tak naprawdę ilość zależy od tego na jak duże porcje macie ochotę. Ja dla 3 osób zużyłam:
- 2 owoce mango
- 1/2 soku z limonki
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki płynnego miodu
- kilka listków mięty do dekoracji i kilka migdałów
Przygotowanie:
Mango okrajamy odła pestki, nacinamy szachownicę na miąższu tak by nie przeciąć skórki, a potem odcinamy miąższ do miseczki. Rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Mango jest bardzo słodkie dlatego dodajemy sok z limonki i mieszamy.
Jogurt mieszamy z miodem (jeśli Wasz miód jest zbity wystarczy włożyć go na kilka sekund do mikrofalówki by stał się płynny.
Na dno każdego naczynia wlewamy trochę jogurty, na to mus, potem znowu jogurt i mus. Ozdabiamy miętą i migdałami. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut, bo najsmaczniejsze jest schłodzone.
Smacznego!
Komentarze