Kulinarnie

Kruche ciasto z dynią

 

Kruche ciasto z dynią – czyli dyniowa szarlotka

„Halloween już puka do drzwi”, dlatego chciałabym zaproponować kruche ciasto z dynią. Tak naprawdę nie jest to nic innego jak szarlotka, tylko nadziewana dynią. Choć ciasto różni się odrobinę. Swoim wyglądem przypomina pleśniaka, ponieważ ścięta piana pod owocem imituje pleśń. Dodatkowo by wyglądem sugerowało typowe ciasto na Halloween, udekorowałam je zdobiąc wzór z czekolady w kształcie nietoperzy. Sądzę, że takiego wypieku nie powstydzi się żadna z nas zanosząc to ciasto na Halloweenowe party. Zachęcam do spróbowania przy byle okazji, a na pewno nie będziecie żałować. Jest przepyszne!

kruche-ciasto-z-dynia12

 

Składniki na dużą blachę:

  • Kostka margaryny lub masła (250g)
  • 3 szklanki mąki
  • Cukier waniliowy
  • Pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka oleju

Piana:

  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Łyżka mąki ziemniaczanej

Ubijamy białka na sztywno na samym końcu gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i całość ponownie mieszamy mikserem na najniższych obrotach. W ostatniej fazie dodajemy mąkę i też delikatnie całość mieszamy silikonową szpatułką lub rózgą.

Nadzienie:

  • 1 kg miąższu z dyni
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy lub pomarańczowy aromat
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki cukru

Wierzch:

Cukier puder do posypania i tabliczka ciemnej gorzkiej czekolady

Kruche ciasto z dynią – przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto przy użyciu miksera lub ręcznie, łączymy i ugniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3,  jak widać na zdjęciu. Możemy przygotować to ciasto dzień wcześniej i zamrozić lub tego samego dnia wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

 

W czasie kiedy nasze ciasto się mrozi zajmiemy się przygotowaniem nadzienia.

Moja dynia jak widać na zdjęciu jest postrzępiona, to efekt wydrążenia dyni przy rzeźbieniu lampionu. Jednakże nie przeszkadza to w wykorzystaniu jej. Jeśli przygotowujecie puree z dyni specjalnie na ten cel przeznaczonej, to obierzcie ją i podzielcie na większe kawałki.Układamy miąższ w żaroodpornym naczyniu i dodajemy przyprawy korzenne, cukier oraz skórkę z pomarańczy.

Jeśli macie dynię Hokkaido lub Piżmową to dodatkowo dodajcie 3 łyżki wody. Całość mieszamy i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Jeśli jest to zwykła dynia, nie dajemy wody, jej miąższ zawiera bardzo dużo soku.

Warto spróbować nadzienie, jeśli wyda się za mało słodkie można dosłodzić. Wszystko zależy jaką dynię mamy do dyspozycji. Np. piżmowa jest bardzo słodka. Miąższ z dyni rozdrabniamy widelcem.

Bardzo ważne by odparować nadmiar skoku, jeśli okaże się że puree wyszło wodniste. Wówczas w garnuszku bez przykrycia, podgotowujemy trochę farsz by nadmiar soku odparował. Ciasto powinno mieć smaczną i krucha strukturę.

kruche-ciasto-z-dynia

Większą częścią ciasta wylepiamy całą blachę. Jeśli jest zbyt twarde możemy utrzeć je na tarce. Po czym smarujemy pianą, na którą nakładamy wystudzone nadzienie. A na nie ucieramy ciasto na tarce, zakrywając całą powierzchnię.

Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na godzinę.

W czasie kiedy ciasto się piecze, możemy przygotować dowolny wzór. Rysując szablon na papierze, potem wycinając i w miejsce wycięć wysypując czekoladę.

Ciasto z dynią jest pięknie wyrośnięte, wilgotne i złociste jak typowa szarlotka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. Układamy szablon i puste miejsca posypujemy utartą gorzka czekoladą.

Wydaje się, że trochę z tym ciastem ”zachodu”, ale nie jest tak źle. Może tak się wydawać przez szczegółowy opis. Jednakże wierzcie mi warto spróbować.

Smacznego 🙂

Jeśli podoba Ci się co robię to:

subskrybuj

  • łapka w górę
  • zalajkuj

Po prostu wciśnij coś. Dzięki wielkie.

ciasto z dynią 13

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl