Kruche ciasteczka
Proste i pyszne ciasteczka, możliwe do przygotowania nawet przez starsze dziecko. Smakują świetnie jako przekąska lub dodatek do mleka, kawy czy herbaty. Jak dla mnie są dostatecznie słodkie, by dodatkowo ich nie lukrować, ani nie pudrować. Ale jeśli ktoś chce, może ozdobić je wg własnego uznania. Zostało mi trochę kolorowego lukru z pozytywnych ciasteczek, tak więc by się nie zmarnował pomazałam nim kilka bez zabawy w dekoracje. Ciasteczka można przygotować jak ja o smaku kakaowym albo waniliowym lub migdałowym. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Masło umieścić w misie miksera i miksować, dodając stopniowo cukier na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie dodać pozostałe składniki
i zmiksować na gładkie ciasto. Gotowe ciasto schłodzić przez około 30 minut w zamrażalniku.
Schłodzone rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać kółeczka lub inne wzory. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 12 minut. W zależności od wielkości ciasteczek można piec je 1-2 minuty dłużej.
Uwaga:
W wersji waniliowej zamiast kakao dodajemy mąkę pszenną i dodatkowo jeszcze jedną łyżeczkę ekstraktu wanilii.
W wersji migdałowej kakao zastąpić 1/2 szklanki mielonych migdałów. A ekstrakt z wanilii zastąpić aromatem migdałowym.
źródło przepisu
Świetny przepis na te ciasteczka 🙂