Kostka kakaowa z sernikiem gotowanym
Tym razem kostka kakaowa z sernikiem gotowanym. Kostka bo ciasto jest przygotowywane w prostokątnej formie i można je kroić na idealnie równe kostki. Dzięki czemu wygląda bardzo efektownie i apetycznie. A jest mega apetyczne, mocno kakaowe ciasto, przekładane gotowanym sernikiem. A na to wszystko starta gorzka czekolada. Ciasto jest mięciutkie i świetnie się kroi, po prostu pyszności. I co Wy na to?
Kakaowe ciasto
- 500 g maki pszennej
- 250 g masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek ciemnego kakao
- forma 38/22
- Ponadto 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) do dekoracji ciasta.
Przygotowanie:
Ciasto można przygotować w malakserze lub na stolnicy jak typowe kruche ciasto. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i cukier. Wszystko posiekać nożem na drobne kawałeczki i wymieszać. Dodać jajka, żółtko, śmietanę, kakao i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą owinąć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do zamrażalnika lub na około 1,5 h do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na rozmiar formy i upiec 3 blaty (każdy osobno). (Dla ułatwienia, ciasto można rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec 15 minut.
Pozostawić do wystudzenia.
Przepis na sernik znajdziecie na moim drugim blogu, więc bez sensu bym go jeszcze raz pisała. Tu jest do niego link. Dodam tylko, żeby sernik przygotować na ostania chwilę. Tzn. jak już ciasto będzie wystudzone z uwagi na to, że przygotowanie sernika gotowanego trwa dosłownie 5 minut.
Kostka kakaowa z sernikiem gotowanym – przygotowanie
W blasze lub na dużej desce ułożyć 1 blat ciasta. Wyłożyć na ciasto niecałą 1/2 gorącego sernika. Przykryć kolejnym blatem i lekko docisnąć. Ponownie posmarować sernikiem zostawiając kilka łyżek sernika na wierzch. Wówczas czekolada łatwo się przyklei. Przykryć ostatnim blatem ciasto i lekko docisnąć. Wierzch posmarować cienką warstwą sernika i zetrzeć na niego 1 tabliczkę gorzkiej czekolady. Wstawić na 8 h do lodówki, a najlepiej na całą noc. Ciasto zmięknie, a sernik stwardnieje, będzie rewelacyjne. Pokroić na kostki i gotowe.
Smacznego 🙂
Komentarze