Kulinarnie

Klopsiki w occie

 

Klopsiki w occie

To jedna z lepszych zakąsek jakie znam. Marynowane klopsiki w occie podane na zimno, świetnie sprawdzają się na imprezach urodzinowych czy sylwestrowych. Są malutkie idealne na 1 lub 2 kęsy, delikatnie kwaskowe i aromatyczne. Łatwo się je przygotowuje, a goście są zawsze nimi zachwyceni. Polecam

klopsiki w occie2

 

Składniki:

Tak naprawdę zależy jak dużo chcemy ich przygotować. Zwykle robię około 25-28 sztuk w zależności jak duże kuleczki mi wyjdą.

  • 750 g mięsa mielonego gatunek wg własnego uznania
  • 2 jajka
  • Kajzerka wcześniej namoczona w wodzie i mocno odciśnięta
  • 1 cebula
  • Bułka tarta do obtaczania
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: 1 łyżka majeranku, sól, pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy, najlepiej wyrobić ręcznie i formować klopsiki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju, często obrać by równomiernie obsmażyły się z każdej strony. Usmażone przełożyć do głębokiego naczynia, ładnie prezentują się przezroczystym, ale może być dowolne.

 

klopsiki w occie

Zalewa:

  • 2 szkl wody
  • 1 szklanka octu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 licie laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 2 cebule pokrojone na talarki

 

Do garneczka wsypujemy cukier i rozpuszczamy na średniej mocy palnika by zrobił się karmel. Następnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, karmel musi się rozpuścić. Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na końcu wrzucamy cebule i gotujemy przez minutę. Odstawiamy by marynata przestygła.

Usmażone klopsiki zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy na minimum dobę lodówki. Najsmaczniejsze są kiedy smaki się przegryzą następnego dnia.

Smacznego!

klopsiki w occie1

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl