Kulinarnie

Keks biszkoptowo – kakaowy z nutą pomarańczy

Keks biszkoptowo - kakaowy
 

 

Kiedy zbliża się Wielkanoc zarówno babki jaki keksy stają się coraz bardziej popularnym ciastem. Zwykle to ciasto przepełnia się niesamowitą ilością bakalii. Ten keks jest inny, równie biszkoptowy co tradycyjny, ale oryginalności dodaje mu większa część kakao z posmakiem pomarańczy i pyszna czekoladowa polewa.

 

Na zdjęciach to ciasto w dwóch formach. Musiałam zwiększyć proporcje bo akurat spodziewałam się gości.

Keks biszkoptowo - kakaowy

Składniki:

  • 250 tłuszczu
  • 260 g mąki
  • 300 g cukru
  • Skórka z pomarańczy
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej pomarańczy
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 5 jaj
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Keks biszkoptowo - kakaowy

 

Przygotowanie:

Keksówkę lub niewielką foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.

  1. Margarynę utrzeć z żółtkami (z białek ubić pianę) i cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i kandyzowaną skórkę.
  3. Dodać wanilie, mąkę i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
  4. Następnie dodajemy sok i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy by połączyć składniki.
  5. Dodajemy pianę i dalej mieszamy na niskich obrotach by masa była jednolita.
  6. Dzielimy ciasto w proporcjach 3/4 i ¼ do większej części dodajemy kakao i przelewamy ciasto naprzemiennie do formy. Wlewając 3 łyżki ciemnej masy łyżkę jasnej, aż do wykorzystania całej masy. Piec w 180 C około 25 minut. Sprawdzić suchym patyczkiem

Keks biszkoptowo - kakaowy

Polewa:

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 100 g margaryny lub masła.

W maleńkim rondelku podgrzewamy wodę z cukrem. Energicznie mieszając do rozpuszczenia, dodajemy margarynę pokrojoną na małe cząstki by się szybko rozpuściła. Nie wolno doprowadzić do wrzenia tłuszczu. Najlepiej podgrzewać w minimalnej temperaturze. Rozpuszczony tłuszcz ściągamy z kuchenki, dodajemy kakao i cały czas bardzo energicznie mieszamy, aż polewa będzie lśniąca i jednolita. Kiedy odrobinę przestygnie jest gotowa do polania ciast.

Smacznego:)

 

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Wielkanoc

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl