Wigilijna kapusta z pieczarkami
Kapusta z pieczarkami, to tradycyjna potrawa wigilijna, jest bardzo łatwa w przygotowaniu, możemy również przygotować ją znacznie wcześniej i zamknąć na ciepło w słoikach. Kapusta nie wymaga dodatkowej pasteryzacji. Gdy przygotowuję kapustę, gotuje jej znacznie więcej, dlatego że używam jej do wielu potraw. Jest idealna, szczególnie kiedy nie chce mi się osobno gotować nadzienia do krokietów czy pierogów. Oczywiście sama stanowi jedno z wielu dań na wigilijnym stole. Wraz z moją rodziną ja uwielbiamy. Polecam również wigilijną kapustę z grochem.
Składniki:
- wiaderko kiszonej kapusty 3 kg
- 1 kg lub trochą więcej pieczarek
- 1 -2 cebule
- 0,5 szklanki oleju
Kapusta z pieczarkami – przygotowanie
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, dodać oczyszczone posiekane na plasterki pieczarki i chwile obsmażyć. Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna wypłukać z kwasu, dobrze odcisnąć z wody i poszatkować na drobno. Jeśli nie jest mocno kwaśna odcisnąć nieco soku, ale go zachować. Dusić na średnim ogniu na oleju do miękkości. (Do tej potrawy nie dodajemy wody, smażenie odbywa się tylko na oleju. A zamiast pieczarek można użyć leśnych grzybów.)
Przekładamy grzyby z cebulą do kapusty i razem wszystko dusimy jeszcze około 20 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Sprawdzamy smak jeśłi wydaje się mdła dolewamy odciśnięty sok z kapusty i chwilę gotujemy. Z przygotowanych składników po ugotowaniu otrzymujemy 3 litrowe słoiki gotowej kapusty.
Gotową kapustę, gorącą kapustę pakuje do wyparzonych słoików. Od razu zamykam i odstawiam na ścierce dnem do góry. Następnego dnia odwracam słoiki i chowam. Otwieram kiedy potrzebuję. Wystarczy tylko podgrzać przed użyciem.
Oczywiście jeżeli nie chcemy kapusty wekować, ani używać jako nadzienie do innych potraw można zmniejszyć proporcje składników.
Smacznego!
Komentarze