Kulinarnie

Jabłecznik na zimno (bez pieczenia)

 

Jabłecznik na zimno  (bez pieczenia)

jabłecznik na zimno bez pieczenia6

Upały inspirują do powstania pysznych ciast i deserów bez pieczenia. Bo kto w środku lata chciałaby stać w kuchni? Jednakże ten jabłecznik jest tak pyszny, że powiem szczerze na pewno wrócę do niego nawet zimową porą. To ciasto przygotowane jest na biszkoptach lady fingers, które delikatnie zmiękną pod wpływem masy jabłkowej, ale nie rozmiękną całkowicie. Dzięki czemu są bardzo smaczne, zachowają swój pierwotny kształt i przypominają w smaku prawdziwy biszkopt. Masa jabłkowa jest delikatna, lekko kwaskowa i dość zbita dzięki galaretce cytrynowej. Całość osłodzi warstwa usztywnionej bitej śmietany. Każdy kęs tego ciasta rozpływa się w ustach, jest aksamitne niczym obłoczki i niesamowicie pyszne. Polecam na pewno będziecie zachwyceni 🙂

Składniki:

  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek bez cynamonu (można równiez przygotować jabłka samemu)
  • 2 łyżki wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 70 g biszkoptów lady fingers
  • folia do formy, keksówki

 

Masa śmietankowa:

  • 600 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wody

 

jabłecznik na zimno bez pieczenia2

Przygotowanie:

Jabłka przełożyć do garnka, dodać wodę i podgrzać aż będą gorące. Wsypać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić masę do wystudzenia. Formę wyłożyć folią, ułatwi to wyciągnięcie ciasta w całości. Na spodzie ułożyć biszkopty jeden przy drugim wypełniając całe dno. Na biszkopty wyłożyć wystudzoną masę jabłkową i odstawić do lodówki.

jabłecznik na zimno bez pieczenia9

Żelatynę wsypać do zimnej wody by napęczniała i odstawić na 5 minut. Po tym czasie podgrzać w mikrofalówce. Nie gotować!

Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem, ale nie do samego końca. Musi być jeszcze troszkę lejąca. Do wystudzonej żelatyny, dodać sporą łyżkę ubitej śmietanki. (Wymieszać by zahartować żelatynę.)

Wymieszaną ze śmietanką żelatynę wlać strumieniem do miski z bitą śmietaną i miksować by wszystko wymieszać i usztywnić. Śmietany nie ubijać zbyt długo by nie zrobić masła 😉
Śmietanę przełożyć na masę jabłkową. Nie równać powierzchni, raczej łyżką zrobić różne obłoczki i odstawić do lodówki by ciasto zesztywniało. (Minimum 6 godzin, a najlepiej na noc).

Udekorować ciasto można odrobiną utartej czekolady, lub sosem czekoladowym, ja pokruszyłam kilka czekoladowych chipsów dla kontrastu.

Smacznego!

jabłecznik na zimno bez pieczenia4

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

1 Comment

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl