Imprezowy półmisek zawsze się sprawdza!
Jeśli nie macie pomysłu na romantyczną kolację, oryginalny obiad lub przekąski na wieczór ze znajomymi to zapewniam, że imprezowy półmisek na pewno będzie odpowiedni. Ser, mięso, krewetki, pieczywo, wino i nic nie trzeba więcej. Te wszystkie przysmaki przygotował mój syn w ramach weekendowego obiadu. Wszystko było tak smaczne i tak szybko przygotowane, pomyślałam, że i Wam się spodoba. To idealny półmisek na niecodzienny obiad, walentynkową kolację czy kolację ze znajomymi. A w jego skład wchodzą kawałki kurczaka w słodkim sosie barbecue, małe krewetki, mozzarella smażona w panierce i pieczywo w postaci czosnkowej bagietki. Prawda, że brzmi świetnie? A jak wyśmienicie smakuje. Imprezowy półmisek, podany koniecznie w towarzystwie zimnych dipów, a podczas kolacji sprawdzi się także dobre białe wino. Polecam.
Kawałki kurczaka w słodkim sosie barbecue:
- 2 podwójne piersi kurczaka (filety)
- sos barbecue wg tego przepisu lub gotowy kupny
- 2-3 łyżki oleju kokosowego lub klarownego masła do smażenia
Piersi oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki o centymetrowej grubości. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć aż mięso się lekko zrumieni. Dodać około 150 ml sosu barbecue i dalej chwile smażyć aż mięso będzie oblepione sosem.
Czosnkowe pieczywo:
- 1 – 2 bagietki w zależności od potrzeb
- 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- odrobina ziół prowansalskich i drobno posiekanego koperku
- szczypta soli
Do masła dodać czosnek, sól, zioła i dobrze wymieszać widelcem. Bagietkę ponacinać na głębokość 3/4 bagietki, na plasterki o szerokości około 1,5 cm. Pomiędzy plasterki bagietki wkładać odrobinę przyprawionego masła, lekko je rozsmarowując. Pieczywo wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika, zapiekać kilka minut, do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem pokroić na kawałki, rozcinając całkowicie nacięcia.
Mozzarella w panierce, smażona
- 500 g mozzarelli (u mnie to były 4 kuleczki)
- 3 jajka
- mąka około 1/2 szklanki
- bułka tarta około szklanki
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
- Przyprawy: sól około 1/2 łyżeczki, odrobina chili, świeżo zmielony pieprz
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać z wodą. Na osobny talerzyk wsypać mąkę, a na kolejny wsypać bułkę wraz z przyprawami (dokładnie je wymieszać). Ser dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki o grubości około 1 centymetra. Każdy plaster obtoczyć w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na w miarę głębokim oleju i mocno rozgrzanym. Bardzo krótko tylko tyle żeby panierka się ładnie zrumieniła. Średnio około 2-4 minut.
Krewetki z patelni
- 200 g krewetek
- 1-2 łyżki masła
Na patelni mocno rozgrzać masło, wrzucić krewetki i smażyć od 3 do 5 minut, aż nabiorą ładnego koloru. Od razu zdjąć z patelni.
Jeśli wcześniej krewetki były mrożone, to najpierw należy je rozmrozić w letniej wodzie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Zachęcam do przygotowania i koniecznie powiedzcie mi czy podoba Wam się ten zestaw. Imprezowy półmisek muszą uzupełnić zimne sosy, będzie jeszcze smaczniej. Proponuję sos czosnkowy i majonezowy z barbecue.
Smacznego 🙂
Komentarze