Gulasz rybny z pieczarkami
Gulasz rybny, podobnie jak wszystkie dania z ryb jest bardzo delikatny. Użyte pieczarki fantastycznie komponują się z delikatną rybą, nadają potrawie zdecydowanie bardziej wyrazisty smak i grzybowy aromat. Miłośnikom ryb polecam również kilka dań z mojego drugiego blogu (tutaj).
Składniki dla 4 osób:
- 600 g filetów z ryby
- 500 g pieczarek
- cebula
- łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- łyżka białego wytrawnego wina (niekoniecznie)
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Filety opłukać, osączyć , pokroić w grubą kostkę. Cebulę i pieczarki obrać, opłukać i pokroić.
Cebulę podsmażyć na oleju aż się zeszkli, wrzucić pieczarki, dodać sos sojowy i wino, chwilę dusić. Dodać pokrojoną rybę, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15 minut. Gulasz rybny, podawać z ryżem, liściem sałaty i oprószony natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze