Grillowane warzywa
Gro osób nie zdaje sobie sprawy jak pyszne są grillowane warzywa. Zarówno kiedy grillujemy na świeżym powietrzu jak i w domu np. na grillowej patelni warzywa są doskonałym uzupełnieniem potrawy lub same mogą ją stanowić. Grillowane są naprawdę pyszne, soczyste, miękkie, a zarazem chrupiące, nie tracą na smaku, a wręcz są jeszcze bardziej wyraziste.
Tym razem przygotowałam cukinię i paprykę, świetnie uzupełniały cannelloni z tuńczykiem, ale oczywiście dokładnie w taki sam sposób można przygotować znacznie więcej warzyw np.; cebulę, bakłażany, szparagi czy pomidory albo pokusić się o grillowane owoce.
Zarówno grillowane owoce jak i warzywa są po prostu pyszne. Mogą być dodatkiem do posiłku, przekąską samą w sobie lub podane jako sałatka np. z dodatkiem fety, mozzarelli lub dresingu.
A teraz przygotowanie, jest banalnie proste. Zaczynamy od umycia warzyw, w przypadku papryk należy usunąć gniazda nasienne, a cebule obrać, pozostałe odcinamy końcówki i kroimy na plastry około 6-8 mm. Przygotowane grillujemy około 2 minuty z każdej strony (jeżeli grillujemy na patelni należy ją odrobinę naoliwić). Pod koniec pieczenia oprószamy warzywa solą, pieprzem i gotowe. Prawda, że proste?
Smacznego
Uwaga:
Warzywa przed grillowaniem można marynować, tzn. posmarować olejem i odpowiednio doprawić. Osobiście wolę w takiej formie, bo lubię czuć świeżo zmielony pieprz i sól. Ale jedna i druga opcja jest bardzo smaczna.
Uwielbiam, ja robię często sałatkę z grillowanych warzyw z fetą (wg ,kuchni lidla,), polecam 🙂
Także przygotowuję z fetą lub mozzarellą, są bardzo pyszne wg mojej kuchni 😉