Kulinarnie

Faszerowana cukinia

cukinia
 

Cukinia faszerowana kaszą

Danie, które proponuje jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek bardzo smaczne. Faszerowana cukinia prosta z piekarnika jest soczysta, mięciutka i wyjątkowo smaczna. Ponadto z nadzieniem z kaszy smakuje fenomenalnie. To zdrowie i bardzo pożywne danie idealne na obiad lub kolację. Wg mnie nawet Panom nie sprawi ono żadnych trudności. Polecam koniecznie spróbujcie sami!

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 1 woreczek kaszy wiejskiej, jęczmiennej, jaką kto lubi
  • 1 cebulka
  • Żółty ser (by wierzch był bardziej chrupiący można dodać odrobinę bułki tartej i sezamu, ale nie jest to konieczne)
  • Przyprawy ja użyłam sól, pieprz, kolendrę, czosnek i odrobinę chili

Uwaga – jest to danie całkowicie bezmięsne, jednakże można je wzbogacić, dodając wędliny. Ja ze względu na męża, dla którego posiłek bez mięsa nie jest posiłkiem 🙂 dodałam do farszu resztki wędliny ze śniadania pokrojone w kostkę i kilka plastrów sera pleśniowego, który też mi został. Sugerując się tą kompozycją możecie dodać również inne dodatki, ale nie przesadźcie danie w pierwszej wersji jest naprawdę pyszne i nie wymaga żadnych zmian. Jeśli ma być wersja wzbogacona niech będzie o jeden maksymalnie dwa składniki przesada w kuchni nie jest wskazana 🙂

cukinia 

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania jednego 100 gramowego woreczka kaszy, kasza będzie się gotować, a my zajmiemy się resztą. Cukinie myjemy pod bieżącą wodą, przekrawamy wzdłuż i małą łyżeczką delikatnie pozbywamy się miąższu ze środka. Najlepiej wyskrobujemy go na deseczkę po czym posiekamy na drobniejsze kawałeczki. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju przesmażamy farsz i cebulkę w miarę drobno posiekaną, dodajemy ugotowaną kaszę i całość smażymy jakieś 3-4 minutki.

cukinia

Jak wspomniałam przy podawaniu składników ja dodałam do przesmażenia jeszcze resztki ze śniadania. Jednakże możecie trzymać się wersji podstawowej i dodać tylko czubatą łyżkę startego sera. Zamiennie zamiast sera żółtego można użyć kawałki sera pleśniowego jest bardzo smaczny z kaszą. Ser pleśniowy dodajemy dopiero jak kasza troszkę przestygnie by od razu się nie rozpuścił.

Cukinie układamy na blasze i środki nadziewamy farszem tak by całość była ładnie pokryta z lekką górką. Po wierzchu posypujemy utartym serem. Ser mieszany z łyżeczką bułki tartej i łyżeczką sezamu – pycha.

cukinia

Całość pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego 😉

Share Button
loading...
gplus-profile-picture

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Translator

Translator Plugin

Sezon na truskawki

Dołącz do mnie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Dołącz do Newslettera

Zapisz się na mój newsletter aby co kilka dni otrzymać porcję ciekawych wpisów.

Newsletter jest bezpłatny. Nikomu nie przekażę Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili z mojego bloga.

Reklama

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl