Kulinarnie

Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym

 

Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym

 Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym3jpg

Włoska kuchnia na polskim stole. Tym razem w postaci makaronu, dużych muszli conchiglioni zanurzonych w delikatnym koperkowym sosie z pieczarkowym nadzieniem. To prosta, niedroga i wyjątkowo apetyczna potrawa, doskonałe połączenie smaków i super alternatywa dla dań z mięsem. Przekonajcie się sami!

 Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym

Składniki na 2-3 porcje

18 muszli Conchiglioni ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (około 8 minut). Powinny być al dente, ugotowane odcedzić.

 Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym4

 

Nadzienie:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

Ponadto:  50 g parmezanu

Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Pieczarki umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli.  Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na średniej mocy palnika aż grzyby zmiękną. Usmażonymi grzybami napełnić muszle.

Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym2

 

Sos koperkowy:

  • 25 g margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl bulionu może być z rozpuszczonej kostki rosołowej
  • 50 ml śmietany
  • Sól
  • Pęczek koperku

Margarynę rozpuszczamy w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką by się nie przypaliła. Jak mąka dokładnie połączy się z tłuszczem zalewamy bulionem i energicznie mieszamy by nie porobiły się „kluski”. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy drobno posiekany koperek i gotujemy przez chwilę by sos zgęstniał. Sos zdejmujemy z kuchenki, jeśli trzeba doprawiamy solą, dodajemy śmietanę, mieszamy by ją dokładnie rozprowadzić w sosie.

Conchiglioni z pieczarkami w sosie koperkowym1

 

Gotowy sos, jest pyszny i gęsty. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim gotowe muszle i oprószyć je parmezanem. Tak przygotowaną potrawę włożyć do nagrzanego do 180 piekarnika i piec 20 minut.

Conchiglioni wyśmienicie smakują ze świeżą sałatką.

 

Smacznego!

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Dołącz do mnie

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Translator

Translator Plugin

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl