Ciasto z twarogiem
Dzisiejsza propozycja to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z twarogiem. Jego zaletą jest dodatek twarogu w dowolnej postaci, może być mielony lub np. twarożek farmerski albo grani. To całkowicie nieskomplikowane ciasto będzie doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub na niedzielny podwieczorek. Szczególnie polecam zwolennikom sernika i biszkoptu, tu mamy dwa w jednym.
Składniki:
- 5 jaj
- 150 g maki pszennej
- 150 g cukru
- Cukier waniliowy
Masa serowa
- 300 g dowolnego twarogu ( twaróg mielony do sernika albo grani lub farmerski)
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- Bakalie (skórka pomarańczowa, cytrynowa albo rodzynki – całkowicie dowolny wybór)
Ponadto
1 łyżka margaryny i trochę bułki tartej do wysmarowania formy
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę i odstawić, a żółtka ubić na sztywno z cukrem, dodawać przesiana mąkę. Całość razem zmiksować, dodać pianę i delikatnie łyżką, lub mikserem wymieszać ale na najniższych obrotach. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryna i wysypanej bułka tartą.
Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać bakalie. Na końcu dodać piane ubitą z białek i lekko wymieszać.
Piec w nagrzanym do 160 st. C piekarniku przed 45 minut. Po upieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia.
Smacznego!
Komentarze