Kulinarnie

Ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym

 

Ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym

kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym4

To niewiarygodne, że z tak niewielkiej ilości produktów można uzyskać, aż tyle bo 40 ciasteczek i to całkiem sporych. Kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym to prawdziwy hit. Są fantastyczne w smaku, mocno orzechowe, delikatnie słone, a przy tym słodkie i chrupiące. Otręby też mają tu swoje zasługi, tym bardziej, że nie użyłam samych otrębów tylko musli. Tak więc znalazł się w ciasteczkach niezły mix zbożowy z odrobiną rodzynek. Mój Pan mąż 🙂 stwierdził, że to najlepsze ciasteczka jakie jadł i wcale mu się nie dziwie bo są pyszne. Ledwo zdążyły trochę ostygnąć stanowiły fantastyczny dodatek dla Niego do kawy, a dla mnie do mleka. Polecam!

kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym5

 

Składniki:

  • 1 szkl. masła orzechowego
  • 1,5 szklanki otrębów lub jak ja mieszanki zbożowej
  • 1 kostka margaryny w temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody

 

kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym

Przygotowanie:

Połowę margaryny rozpuścić w mikrofalówce, umieścić w misie miksera, dodać drugą połowę margaryny, cukier i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać masło orzechowe i kolejno jajka. Po każdym jajku zmiksować do połączenia składników na gładko. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i również wymieszać mikserem. Na końcu dodajemy otręby i znowu zmiksować by połączyły się z pozostałą masą.

kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym1

Potrzebne będą 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 175 stopni C. Łyżką stołową nabierać ciasto, w dłoniach formować kuleczki i w odstępach układać je na blaszce. Widelcem namoczonym w cukrze płaszczyć ciasteczka robiąc ślad wzdłuż i w poprzek. Przed każdym dotknięciem ciastka zanurzyć widelec w cukierniczce. Ciastka są wilgotne więc widelec zwilży się odrobinę by przylegały do niego ziarenka cukru.

Uformowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu są bardzo delikatne, dlatego lepiej ich nie ruszać przez 10-15 minut, póki nie wystygną. Można ewentualnie delikatnie przenieść je na kratkę. Jak wystygną, świetnie zachowują formę i można przechowywać je w słoiczku lub puszce.

Smacznego!

kruche ciasteczka z otrębami i masłem orzechowym2

 

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl