Kulinarnie

Chruściki drożdżowe

 

Chruściki drożdżowe

W moim domu rodzinnym chruściki były specjalnością mojej mamy. Gdy przychodził tłusty czwartek to właśnie nie pączki,ch lecz chruściki gościły na naszym stole. Ja robię je naprzemiennie z pączkami, ale dziś zapraszam Was na chruściki znane również pod nazwą faworki.

 

Chruściki

Góra pączków, za tą górą
Tłuste placki z konfiturą,
Za plackami misa chrustu,
Bo to dzisiaj są zapusty.

Przez dzień cały się zajada,
A wieczorem maskarada:
Janek włożył ojca spodnie,
Choć mu bardzo niewygodnie,
Zosia – suknię babci Marty
I kapelusz jej podarty,
Franek sadzy wziął z komina,
Bo udawać chce Murzyna.
W tłusty czwartek się swawoli,
Później czasem brzuszek boli.

Władysław Broniewski „Tłusty czwartek

Składniki:

  • około 800 g mąki + do podsypania
  • 10 dag drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do oprószenia ciastek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

 

Chruściki1

Przygotowanie:

Z drożdży, 1 łyżeczki cukru 1 łyżeczki mąki i 3/4 szklanki ciepłego mleka przygotować zaczyn. Połączyć wymienione składniki i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, wymieszać i dodać wystudzone masło i jajko. Dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto.

Przykryć miskę lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.

Wykładać porcje ciasta na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na cienki placek.

Nożem do pizzy albo zwykłym pokroić na paski o szerokości około 2-3 cm. Wszystkie paski podzielić na prostokąty lub rąby o długości około 6 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie około 2 cm dł.

Następnie przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta, by powstał charakterystyczny chruścik. Nie raz przeciągam oba końce, powstaje interesujący kształt :).

Tak przygotowane ciastka zostawić na 15 minut, po czym smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju. Przewracać widelcem by usmażyły się ze wszystkich stron. Wykładać na papierowy ręcznik. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.

 

 Smacznego!
Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

2 komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

  • Chrusty bardzo lubię, ale zawsze robię te zwykłe. Nie drożdżowe. Chętnie bym zjadła takie drożdżowe. Wyglądają bardzo apetycznie :))

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl