Bananowe pancakes
Uwielbiam te maleńkie naleśniki na śniadanie lub czasem na podwieczorek. Wszystko szybciutko przygotowuje w jednym naczyniu, bez konieczności użycia miksera czy innego robota. Smażą się równie szybko, a takie treściwe śniadanko jest warte zachodu. Smakują wybornie od razu po usmażeniu choć nie raz już zdarzyło mi się jeść odgrzane z mikrofalówki z dodatkiem bitej śmietany. Tak kalorycznie, ale za to jak pysznie. Jeśli w tygodniu jesteśmy zabiegani i nie mamy nadmiaru wolnego czasu by je przygotować to z pewnością dla wielu będzie to wymarzone śniadanko w weekend.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- Banan
- 1 łyżka cukru
- ¼ łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
Przepis:
Jajka, mleko, miód i olej wymieszać rózgą, lub widelcem w misce. Następnie dodajemy kolejno wszystkie sypkie składniki tzn. mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Przez chwile dobrze musimy wymieszać ciasto by pozbyć się grudek. Na końcu dodajemy rozgniecionego na papkę widelcem banana. Całość należy ponownie wymieszać.
Rozgrzewamy patelnię i smażymy. Na patelnię wlewamy 3-4 łyżki ciasta na jeden placek. Jeśli teflon nie jest już w najlepszym stanie proponuję do smażenia użyć odrobinkę oleju. Smażymy z obu stron na złoty kolor, gdy na placuszku pojawią się pęcherzyki powietrza jest już gotowy i można przerzucić go na druga stronę.
Smacznego
Komentarze