Kulinarnie

Żurek tradycyjny od podstaw

 

Żurek tradycyjny od podstaw

Żurek tradycyjny wraz z rosołem, to z całą pewnością klasyka naszej polskiej kuchni. Obie zupy zajmują u mnie szczególne miejsce. Chyba nie ma się co dziwić bo obie są naprawdę pyszne. Przy czym żurek wyróżnia się tym, że zawsze gości na stole wielkanocnym. Z uwagi na wspaniały smak tej zupy, nie wyobrażam sobie jeść jej tylko raz w roku. Żurek tradycyjny jest szybki w przygotowaniu, dość kwaśny dzięki żytniemu zakwasowi, który możemy nastawić sami lub kupić gotowy w butelce. Podaję go z tłuczonymi ziemniakami, układając je na dnie talerza i zalewając żurem z białą kiełbasą i jajkiem. Jest gęsty i sycący i absolutnie nie trzeba gotować drugiego dania. To mój tradycyjny żurek, który przedstawiam Wam od podstaw i szczerze polecam. 🙂

Żurek tradycyjny 2

 

Składniki:

  • 1/2 l zakwasu może być kupny
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 600 g białej kiełbasy
  • 1 łyżka startego, świeżego chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 6 jaj ugotowanych na twardo – obrać pokroić, pokroić na ćwiartki lub połówki
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 6 dużych ziemniaków – obrać, ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie, odcedzić i dukać. Zostawić do podania zupy.

 

Żurek tradycyjny 1

Jak przygotować bulion warzywny?

Na bulion potrzebujemy:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • około 5 cm pory
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku

 

Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na drobniejsze kawałki i wraz z przyprawami włożyć do garnka. Zalać 2,2 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a potem gotować na niewielkiej mocy palnika, pod przykryciem przez 30 minut.

Jak przygotować zakwas na żurek?

Do naczynia; dzbanka lub słoika wsypać około 6 łyżek mąki żytniej, 3 ząbki czosnku, listek laurowy i 3 ziela angielskie. Zalać 1/2 litra przegotowanej ciepłej ale nie gorącej wody. Naczynie przykryć czystą ściereczką i odstawić gdzieś, gdzie nie będzie przeszkadzać. Ale w temperaturze pokojowej na kilka dni aż skwaśnieje. Każdego dnia raz przemieszać zawiesinę. Gdy zakwas pachnie i jest kwaśny w smaku to jest już gotowy. Zwykle po 3 -4 dniach. Należy pamiętać, że zakwas nie może pachnieć ani smakować pleśnią.

Żurek tradycyjny od podstaw

Do bulionu dodać białą kiełbasę i gotować kolejne 10 minut. Zupę przecedzić do czystego garnka. Z kiełbasy zdjąć błonę, pokroić na plastry dodać do zupy. (Niestety warzywa nie będą nam potrzebne).

Zakwas dobrze wymieszać albo wstrząsnąć i również dodać do zupy. Dorzucić majeranek, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i maleńkiej mocy palnika gotować 1-2 minuty. Na końcu można zabielić śmietaną.

Na talerze rozłożyć każdemu tłuczone ziemniaki, jajka i zalać gorącą zupą.

Smacznego!

Żurek tradycyjny

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

5 komentarzy

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl