Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem to najlepsza potrawa jak może być na przeziębienie. Jest nie tylko pyszna, ale rozgrzewająca i nieco pikantna. Zawarte w zupie zioła wspomagają leczenie i również działają rozgrzewająco. Kolejną jej zaletą jest czas przygotowania, robi się ją szybciutko i całość nie zajmie więcej niż 30 minut. Przygotowałam ją w nieco spolszczonej wersji ze względu na dostępność składników skupiając się na tych, które są wartościowe i smaczne. Z czystym sumieniem zachęcam do jej przygotowania, bo jest po prostu znakomita – polecam!
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 duża, czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- 1 duża marchew, pokrojona w zapałki
- pęczek dymki, drobno posiekanej wraz z cebulkami
- 1 duża cebula, pokrojona w piórka
- 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 3-4 centymetry startego imbiru lub 2 łyżeczki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry w proszku
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ziarenek chili
- 3 łyżki sosu rybnego lub sosu z ostryg
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- 1,2 litra wody
- sól do smaku
Dodatkowo:
- 300 g makaronu nitki do dań azjatyckich przygotowany wg przepisu na opakowaniu i natka pietruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i ziarenka chili, smażymy 2-3 minuty żeby cebula się zeszkliła.
Dodajemy kmin, kolendrę, kurkumę, sos sojowy, mieszamy, dodajemy kurczaka, marchew, paprykę i smażymy przez 5 minut, aż mięso straci swój surowy kolor.
Zalewamy wszystko mleczkiem, wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sos rybny, szczypior, sok z cytryny i cukier. Gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut. Doprawiamy do smaku solą.
Makaron nakładamy do miseczek i zalewamy pyszną zupką, na koniec dodajemy troszkę świeżej natki pietruszki.
Smacznego!
Komentarze