Kulinarnie

Zupa selerowa z szynką

 

Zupa selerowa z szynką dla zabieganych

Zupa z selera naciowego ma dość specyficzny, niepowtarzalny smak, przy tym jest bardzo lekka, a jednocześnie pożywna. Seler naciowy znany jest z tego, że dostarcza witamin i ułatwia odchudzanie, wykorzystywany jest na wiele sposobów. Oczywiście najwięcej walorów posiada w formie surowej. Jednakże sprawdza się również w tej zupie szczególnie letnią porą, kiedy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, ani na posiłki ciężko strawne i bardzo kaloryczne. Polecam – zupa selerowa z szynką to błyskawiczne, lekkie i smaczne danie.

Zupa selerowa z szynką

 

Składniki dla 4 osób:

  • 450 g selera naciowego
  • łyżka masła
  • 1 litr wywaru mięsnego, może być z kostki
  • 2 cebule
  • 200 g szynki
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie kminek

Przygotowanie:

Selery umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na połowie masła i przełożyć do garnka.

Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na pozostałym tłuszczu, aż się zeszkli. Nie powinna się zarumienić. Dodać do selera i zalać wywarem. Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.

Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie jak ktoś lubi ziarnami kminku. Gotować jeszcze kilka minut. Gotową posypać koperkiem. Podawać z białym pieczywem.

Dobre rady:

  1. Zupa selerowa zyska na smaku, jeśli zamiast kminku doprawimy ją tartym, żółtym serem, a do wywaru dodamy 1/2 szklanki białego wina. Ale to tylko w wersji dla dorosłych 🙂
  2. Wg tego przepisu można ugotować zupę z białych części porów, będzie równie pyszna.
  3. Doskonałym dodatkiem do obu zup będą tez grzanki z ciemnego chleba.
  4. Miłośnicy bardziej treściwych zup mogą podać ją z tłuczonymi ziemniakami.
Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl