Zupa selerowa z szynką dla zabieganych
Zupa z selera naciowego ma dość specyficzny, niepowtarzalny smak, przy tym jest bardzo lekka, a jednocześnie pożywna. Seler naciowy znany jest z tego, że dostarcza witamin i ułatwia odchudzanie, wykorzystywany jest na wiele sposobów. Oczywiście najwięcej walorów posiada w formie surowej. Jednakże sprawdza się również w tej zupie szczególnie letnią porą, kiedy nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni, ani na posiłki ciężko strawne i bardzo kaloryczne. Polecam – zupa selerowa z szynką to błyskawiczne, lekkie i smaczne danie.
Składniki dla 4 osób:
- 450 g selera naciowego
- łyżka masła
- 1 litr wywaru mięsnego, może być z kostki
- 2 cebule
- 200 g szynki
- sól i pieprz
- opcjonalnie kminek
Przygotowanie:
Selery umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Poddusić na połowie masła i przełożyć do garnka.
Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na pozostałym tłuszczu, aż się zeszkli. Nie powinna się zarumienić. Dodać do selera i zalać wywarem. Zupę gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut.
Dodać pokrojoną w cienkie paski szynkę, przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie jak ktoś lubi ziarnami kminku. Gotować jeszcze kilka minut. Gotową posypać koperkiem. Podawać z białym pieczywem.
Dobre rady:
- Zupa selerowa zyska na smaku, jeśli zamiast kminku doprawimy ją tartym, żółtym serem, a do wywaru dodamy 1/2 szklanki białego wina. Ale to tylko w wersji dla dorosłych 🙂
- Wg tego przepisu można ugotować zupę z białych części porów, będzie równie pyszna.
- Doskonałym dodatkiem do obu zup będą tez grzanki z ciemnego chleba.
- Miłośnicy bardziej treściwych zup mogą podać ją z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze