Jak powinna wyglądać zimowa dieta?
Zimowa dieta, znacznie się różni od tego co powinnismy jadać w porze letniej. Jak wiadomo w porze jesieno-zimowej o wirusy i przeziębienia nie trudno. Jest to okres kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o odporność naszego organizmu. Zawsze powtarzam, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto pomyśleć o odpowiedniej diecie, która wzmocni naszą odporność.
Szczególną uwagę zwróćmy na witaminy i minerały. O tej porze roku nasze posiłki są dość ubogie. Nie mamy tak szerokiej gamy warzyw i owoców jak w porze letniej. Tym bardziej powinniśmy dołożyć starań by każdy posiłek był urozmaicony poprzez zioła, przyprawy i warzywa, nawet te mrożone. Są tylko odrobinę uboższe w witaminy i minerały poprzez proces mrożenia. Jednakże znacznie ułatwiają nam życie możliwością przechowywania w zamrażalce i wciąż są bardzo cenne dla naszej diety.
Niezbędne i dostępne produkty o tej porze roku, które każdego dnia powinny gościć na naszych stołach to:
- Pomidory źródło witaminy C, potasu, likopenu i beta-karotenu
- Ciemne pieczywo – bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez
- Szczypior – zawiera witaminę C i beta-karoten
- Brokuły – bogate w beta-karoten, kwas foliowy, selen i wapń
- Kapusta – źródło witaminy C
- Papryka – źródło beta-karotenu i witaminy C
- Czosnek – naturalny antyseptyk, zawiera związki bakteriobójcze i grzybobójcze
- Grejpfrut źródło witaminy C, kwasu foliowego, obniża poziom cholesterolu
- Ryby- bogate w cynk, fosfor, jod, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- Przetwory mleczne typu jogurty, kefiry i inne fermentowane napoje mleczne – To źródło zdrowych bakterii priobiotycznych bardzo ważnych dla prawidłowej pracy naszego układu immunologicznego i pokarmowego.
- Dodatkowo: koper, pietruszka, kasze, cykoria, orzechy i miód
Ważne by wzmocnić organizm jeść nie tylko wartościowo, ale również racjonalnie. Kiedy dookoła ziąb i mróz nasz organizm bardzo szybko się wychładza, tym samym niewielkie czynności powodują duża utratę energii. Organizm wymaga ciągłego dostarczania energii. By jednak nie doprowadzić do przejedzenia, które z kolei sprawi, że poczujemy się senni, zmęczeni i ociężali powinniśmy odżywiać się zjadając niewielkie porcje 5 lub 6 razy dziennie. Każdy posiłek powinien być niezbyt obfity ale pełnowartościowy i zawierać wszystkie produkty z piramidy Szostaka. Szczególnie w tym okresie uczulam na warzywa i owoce, które są źródłem witaminy C. Jest ich mniej, ale nie rezygnujmy z tego co jest dostępne. Bowiem witamina C jest odpowiada za odporność, niestety szybko się rozkłada, dlatego tak ważne by nieustanie uzupełniać jej zapotrzebowanie.
Pamiętajmy, że nawet bardzo syte 2 czy 3 posiłki nie zastąpią 5-6 niewielkich. Sprawią tylko rozleniwienie i szybsze uczucie narastającego głodu. Będziemy znacznie mniej wydajni bez sił witalnych. Warto wprowadzić kilka zmian w zamian za lepsze funkcjonowanie. Bo w zdrowym ciele zdrowy duch:)
Komentarze