Zielone naleśniki z mięsem
Zielone naleśniki z mięsem to prawdziwa odmiana od codziennego jedzenia i to zarówno jeśli chodzi o same naleśniki, które dzięki szpinakowi są w niezwykłym kolorze, jak i farsz, który jest przygotowany po meksykańsku. To prawdziwa uczta dla podniebienia choć niestety trzeba swoje w kuchni wystać. Nie oszukujmy się! Naleśniki same się nie usmażą. Farsz można przygotować w tzw. międzyczasie, to przynajmniej jakaś oszczędność czasu. Ale naprawdę warto, raz troszkę dłużej postać przy patelni, bo całość jest przepyszna; naleśniki mięciutkie, pulchne i delikatne z wyrazistym w smaku mięsnym farszem uzupełnionym ziołami, papryką i czerwoną fasolą. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
Naleśniki przygotowuje wg tego przepisu
Farsz:
- 1 cebula, obrana i pokrojoną w kosteczkę
- 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 700 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona z zalewy
- 1 duża papryka żółta albo czerwona, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
- 100 g startego żółtego sera
Przygotowanie:
Rozgrzewam na patelni olej i smażę chwilę cebulę żeby się zeszkliła. Dodaje czosnek i smażę kolejną minutkę. Następnie mięso, tak długo aż straci swój surowy kolor. Wówczas dodaje paprykę, przecier, przyprawy, (ja lubię nadzienie ostre więc dodaję jeszcze 1/4 łyżeczki chili, ale nie jest to nie konieczne), zalewam 1/2 szklanki wody i dusze 15 minut. Ściągam pokrywkę dodaję natkę pietruszki, sprawdzam czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem.
Na środku naleśnika umieszczam farsz, oprószam 1 łyżką sera i zwijam w rulon. Tak samo postępuję z pozostałymi naleśnikami.
Podaje na ciepło polane jogurtem, sosem czosnkowym lub sosem serowym.
Smacznego!
Naleśniki można zapiekać, albo odgrzewać.
Komentarze