Kulinarnie

Zielone naleśniki z mięsem

 

Zielone naleśniki z mięsem

Zielone naleśniki z mięsem1

Zielone naleśniki z mięsem to prawdziwa odmiana od codziennego jedzenia i to zarówno jeśli chodzi o same naleśniki, które dzięki szpinakowi są w niezwykłym kolorze, jak i farsz, który jest przygotowany po meksykańsku. To prawdziwa uczta dla podniebienia choć niestety trzeba swoje w kuchni wystać. Nie oszukujmy się! Naleśniki same się nie usmażą. Farsz można przygotować w tzw. międzyczasie, to przynajmniej jakaś oszczędność czasu. Ale naprawdę warto, raz troszkę dłużej postać przy patelni, bo całość jest przepyszna; naleśniki mięciutkie, pulchne i delikatne z wyrazistym w smaku mięsnym farszem uzupełnionym ziołami, papryką i czerwoną fasolą. Polecam!

Zielone naleśniki z mięsem3

Składniki dla 4 osób:

Naleśniki przygotowuje wg tego przepisu

Zielone nalesniki z mięsem2

Farsz: 

  • 1 cebula, obrana i pokrojoną w kosteczkę
  • 4 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
  • 700 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączona z zalewy
  • 1 duża papryka żółta albo czerwona, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 100 g startego żółtego sera

 

Zielone naleśniki z mięsem

Przygotowanie:

Rozgrzewam na patelni olej i smażę chwilę cebulę żeby się zeszkliła. Dodaje czosnek i smażę kolejną minutkę. Następnie mięso, tak długo aż straci swój surowy kolor. Wówczas dodaje paprykę, przecier, przyprawy, (ja lubię nadzienie ostre więc dodaję jeszcze 1/4 łyżeczki chili, ale nie jest to nie konieczne), zalewam 1/2 szklanki wody i dusze 15 minut. Ściągam pokrywkę dodaję natkę pietruszki, sprawdzam czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem.

Na środku naleśnika umieszczam farsz, oprószam 1 łyżką sera i zwijam w rulon. Tak samo postępuję z pozostałymi naleśnikami.

Podaje na ciepło polane jogurtem, sosem czosnkowym lub sosem serowym.

Smacznego!

Naleśniki można zapiekać, albo odgrzewać.

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl