Kulinarnie

Żeberka po chińsku

 

Żeberka po chińsku,

dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso samo odchodzi od kości, jest soczyste, delikatnie słodkawe i pikantne. To proste danie jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć.

żeberka po chińsku1

 

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek (żeberka można zastąpić schabem lub karkówką)
  • 1/3 szkl. miodu
  • ¼ szkl. sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu Tabasco
  • 4 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

żeberka po chińsku2

 

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na pojedyncze lub jak kto woli nieco szersze paski składające się z jednej lub dwóch kości. Przełożyć do brytfanny lub na blaszkę. W misce przygotować marynatę ze wszystkich pozostałych składników, chwilę ją mieszać rózgą by uzyskać jednolitą konsystencję. Mięso polać przygotowaną marynatą, troszkę poprzewracać kawałki żeberek by z każdej strony było obtoczone sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, można nawet na całą noc. Jednakże nie jest to konieczne wie godziny  wystarczą. Po tym czasie robimy 2-3 dziurki w foli i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 190 C piekarnika na 60 minut. Ściągamy folię, zmniejszamy temp. Do 180  st. C i pieczemy kolejne 30 minut by mięso nabrało delikatnej chrupkości i ładnego rumianego koloru. Pozostały sos można zagęścić dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, po czym doprowadzić na chwilę do wrzenia.

Smacznego!

 

żeberka po chińsku

Share Button
loading...

Betty

Betty - miłośniczka kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Komentarze

tu wpisz komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Boże Narodzenie

O mnie

align="left" Betty - miłośniczka kultury, kuchni i pasjonatka życia. Gotowanie mnie odpręża i satysfakcjonuje, jest dla mnie sztuką, a nie tylko paliwem. Wierzę w ludzi i we wzajemną pomoc. Z tych również powodów cenię sobie szczerość i wolność słowa. Rozmowę, miłość i namiętność mam za dobrą monetę w każdym wieku.

Zobacz także:

loading...

Reklama

Współpracuje

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl