Żeberka po chińsku,
dosłownie rozpływają się w ustach. Mięso samo odchodzi od kości, jest soczyste, delikatnie słodkawe i pikantne. To proste danie jest tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek (żeberka można zastąpić schabem lub karkówką)
- 1/3 szkl. miodu
- ¼ szkl. sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu Tabasco
- 4 ząbki czosnku drobniutko posiekanego
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 łyżki sproszkowanego imbiru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na pojedyncze lub jak kto woli nieco szersze paski składające się z jednej lub dwóch kości. Przełożyć do brytfanny lub na blaszkę. W misce przygotować marynatę ze wszystkich pozostałych składników, chwilę ją mieszać rózgą by uzyskać jednolitą konsystencję. Mięso polać przygotowaną marynatą, troszkę poprzewracać kawałki żeberek by z każdej strony było obtoczone sosem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, można nawet na całą noc. Jednakże nie jest to konieczne wie godziny wystarczą. Po tym czasie robimy 2-3 dziurki w foli i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 190 C piekarnika na 60 minut. Ściągamy folię, zmniejszamy temp. Do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut by mięso nabrało delikatnej chrupkości i ładnego rumianego koloru. Pozostały sos można zagęścić dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, po czym doprowadzić na chwilę do wrzenia.
Smacznego!
Komentarze