Zapiekanka makaronowa idealna by opróżnić z resztek lodówkę.
Przyznam, że najlepsze pomysły kulinarne mam gdy pozbywam się resztek z lodówki. Podobnie było tym razem. Pozostał niewykorzystany makaron z poprzedniego dnia, a na opakowaniu ciasta francuskiego data wskazywała ostatni dzień przydatności do spożycia. Tym sposobem powstała zapiekanka makaronowa, sera i brokułów, banalnie prosta w wykonaniu i pyszna w smaku. Przygotowałam ją w małej formie do tarty i wykorzystałam jako danie główne, podając z kawałkiem mięsa. Jednakże przygotowana w większym naczyniu nie potrzebuje dodatków by stanowić bardzo dobry obiad lub wegetariańską kolację.
Zapiekanki, tarty są najsmaczniejsze gdy opróżniamy lodówkę 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie francuskiego ciasta
- 1 opakowanie serka wiejskiego
- 1 serek mozzarella w kulce
- 1 brokuł
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuł wstawić na 5 minut do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru.
- Formę do tarty wyklejamy ciastem nakłuwamy je bardzo gęsto widelcem, rozsmarowujemy serek, solimy i pieprzymy.
- Następnie układamy ugotowany makaron i poobcinane różyczki brokułu.
- Mozzarellę pociętą na plastry układamy na zapiekance, a na wierzchu paski z reszty ciasta.
- Tak przygotowaną tarte wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 30 minut.
- Podawać na gorąco, ale 10 minut po upieczeniu.
Smacznego 😉
Komentarze